Boork och Eliasson efter vårens SM-slutspel. Foto: Bildbyrån

Splittringen i Damkronorna

Uppdaterad
Publicerad

I april sa förbundskapten Leif Boork att Emma Eliasson var en av de spelare som landslaget skulle byggas kring. Nu är Eliasson petad. ”När man når en viss gräns så måste man göra ett ställningstagande” säger Leif Boork till SVT Sport. Emma Eliasson själv förstår inte grunderna till beskedet. ”Jag kan helt ärligt säga att jag har svårt att se vad jag kan ha gjort eller sagt som har lett till den här situationen”, säger Eliasson till SVT Norrbotten.

– Det är klart att det väcker frågor när man tar bort en av landets mest kända och talangfulla spelare. Hennes möjligheter att komma tillbaka under mitt ledarskap är små. Jag stänger inte dörren helt, men när man når en viss gräns så gör man ett ställningstagande, man kan inte stå och vackla och det har jag framfört till henne, fortsätter Leif Boork.

”Tänker inte gå in på detaljer offentligt”

– Jag sa mycket tydligt hur jag ser på saker och ting både på och utanför plan. Jag tänker inte gå in på detaljer offentligt, det vore fel att göra.

Men Emma Eliasson menar att hon inte förstår grunderna till Boorks beslut.

”Har svårt att se vad jag kan ha gjort...”

– Jag kan helt ärligt säga att jag har svårt att se vad jag kan ha gjort eller sagt som har lett till den här situationen. Jag kanske måste ringa honom helt enkelt, jag ser ingen grund till det han sagt nu, säger hon till SVT Norrbotten.

– Det skulle ju vara trevligt att veta var gränsen gick. Jag vill spela i landslaget, så enkelt är det ju bara. Jag vill representera mitt land och tävla om medaljer. Det här kan ju vara det sista jag gjorde i landslaget, och jag kanske till och med inte kommer ha chansen att göra något större mästerskap för Sverige, så jag är ju självklart jättebesviken. Jag hade ju tänkt göra en satsning för 2018 för att ge Sverige chans att tävla om medalj, fortsätter hon.

Utsågs till Årets spelare – av Boork

I april var Leif Boork med och nominerade Eliasson till Årets spelare. I motiveringen sa Boork bland annat ”Ett lika enkelt som rättvist val”, samt att ”Emma är en av de spelare vi bygger landslaget kring den kommande tiden”.

– Det tror jag inte att jag sa, men jag kommer inte ihåg motiveringarna. Jag sa väl att det var ett enkelt val att utse henne till årets bästa spelare, säger Leif Boork till SVT Sport.

Damkronorna har två träningsläger i sommar, den 1–3 augusti i Solna, och i Calgary, Kanada, den 4–14 augusti.

Målvakter: Sara Grahn, Brynäs, Maria Omberg, Luleå, Sarah Berglund, Modo.

Backar: Emmy Alsasalmi, AIK, Anna Kjellbin, Linköping, Johanna Fällman, Luleå, Johanna Olofsson, Modo, Annie Svedin, Sundsvall, Emilia Ramboldt, Linköping, Elin Lundberg, Leksand, Linnea Bäckman, AIK.

Forwards: Nathalie Ferno, Modo, Hanna Sköld, Leksand, Sabina Küller, AIK, Lisa Johansson, do, Pernilla Winberg, Linköping, Anna Borgqvist, Brynäs, Maria Lindh, University of Minnesota Duluth, Fanny Rask, HV71, Erica Udén Johansson, Sundsvall, Isabell Palm, Modo, Erika Grahm, do, Julia Östlund, Djurgården, Hanna Olsson, do, Michelle Löwenhielm, University of Minnesota Duluth, Olivia Carlsson, Modo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer