Leifby: ”Kiruna har gått fram som en borrvagn”

Uppdaterad
Publicerad

Börje Salming, ”Garvis” Määttä och Peter ”Pekka” Lindmark är bara några exempel på Tre Kronor-spelare som alla har fått sin hockeyfostran i Kiruna.

På 60- och 70-talet möttes här tjänstemännen i IFK Kiruna och gruvarbetarna i Kiruna AIF i ett derby som slog en kil genom staden. I kväll, 19.00, möts hockeyettan-lagen i norra Sveriges hetaste derby.

Marcus Leifby, frilansjournalist, grävde i hockeygruvan och rivaliteten mellan Kiruna-lagen i våras. Se reportaget i spelaren ovan.

Efter 27 år utan ishockey på föreningsprogrammet startade Kiruna AIF upp igen 2015.

Laget har gått fram som en borrvagn i seriesystemet och på bara tre år har de avancerat till division ett och nu väntar på nytt ett hett hockeyderby i Kiruna.

Men det är långt ifrån alla som jublar.

I Kiruna IF, omskrivet efter sina regnbågsfärgade matchtröjor och HBTQ-satsningen 2014, är man oroliga att rivaliteten mellan klubbarna på nytt ska sänka ishockeyn i Kiruna.

– Det fanns en anledning till att två klubbar slogs ihop till en 1988. Det fanns inte tillräckligt med spelare eller sponsorer då, och det gör det inte nu heller. Det här gynnar ingen och jag är orolig för ishockeyns framtid i Kiruna, säger Thomas Jatko, talesperson för Kiruna IF.

Roger Andersson, vice ordförande i Kiruna AIF och drivande när klubben startade upp hockeyverksamheten igen 2015, har en annan syn på situationen.

– Det har inte varit intressant att gå på ishockey i Kiruna på länge, nu tror jag att fler människor kommer att ta sig till hallen, och jag tror att fler ungdomar kommer att börja spela ishockey. Det kommer att gynna både Kiruna AIF och Kiruna IF.

Fotnot. Kiruna AIF vann samtliga seriematcher förra säsongen och även de två kvalmatcherna mot Kovland. Totalt blev det 30 segrar på 30 matcher och målskillnaden 282-34.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.