Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Leo Carlsson höll på att missa NHL-draften efter flygdrama – då grep pappa Kenneth in

Uppdaterad
Publicerad

Leo Carlsson valdes som nummer två i NHL-draften – men den 18-årige supertalangen höll på att missa hela spektaklet. I sista stund valde familjen Carlsson att sträckköra 140 mil för att hinna fram till Nashville i tid.

– För min pappa, bror och mamma var det nog ganska tufft, säger Carlsson till SVT Sport.

Tillsammans med pappa Kenneth, mamma Camilla och storebror Kasper flög Leo Carlsson till USA i tisdags för att delta på NHL-draften. Men när familjen landade på Newarks flygplats utanför New York stötte de på problem. Det anslutande flyget var inställt och familjen, inklusive huvudpersonen själv, riskerade att missa hela draften.

– Det var dåligt väder, åska och så, förklarar Carlsson under en Sportsnet-sändning.

Då fattade pappa Kenneth ett beslut i sista stund – att själv köra de 140 milen. En sträcka som tar cirka 13 timmar utan stopp.

– Jag tröttnade lite på flygplatsen. Vi hade en lång kö, så vi insåg att vi inte skulle komma i tid annars. Jag kom på att vi kunde hyra en van, så jag tog med min äldste son Kasper och fixade med hyran och så. Jag körde mesta sträckan, men delade med Kasper och Camilla en del så det gick bra, säger Kenneth Carlsson till SVT Sport.

– Det var ganska enkelt för mig, det var bara att sova. Men för min pappa, bror och mamma var det nog ganska tufft tror jag. Köra två timmar och sedan lämna över till näste man.

På frågan om Ducks hörde av sig och var orolig över om deras framtida guldkalv skulle hinna fram, svarar Carlsson med ett leende:

– Nej, det gjorde de inte.

VEM ÄR? Leo Carlsson – ett av Sveriges största hockeylöften

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem är Leo Carlsson? Foto: SVT/Bildbyrån

Vad är NHL-draften?

Draft är ett system för klubbar, främst inom nordamerikansk proffsidrott, att fördela rättigheterna till spelare som ännu inte bundits upp av någon klubb. Ordet draft betyder i det här sammanhanget ungefär att ”värva” någon.

I NHL håller man varje sommar en draft med sju omgångar. Alla NHL:s 32 lag har i grunden ett val per runda, men eftersom draftval ofta används i trejder blir det i praktiken inte så. Draftordningen lottades bland de 16 lag som missade årets slutspel, resterande lag har placerats in efter sitt slutliga resultat den här säsongen. Stanley Cup-mästaren Vegas väljer därmed som 32:a och sista lag.

Draften 2023 är generellt öppen för spelare födda mellan 1 januari 2003 och 15 september 2005.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.