Foto: TT Nyhetsbyrån

Lidström om Hedman: ”Han är som en arbetshäst”

Uppdaterad
Publicerad

Victor Hedman är andre svenske back i historien att vinna Conn Smythe Trophy – priset till slutspelets mest värdefulle spelare.

Den förste svenske back som gjorde det, fyrfaldige Stanley Cup-vinnaren Nicklas Lidström, tycker att Hedman får priset välförtjänt.

– Victor har verkligen imponerat, det är ett bevis att man varit som bäst när det verkligen gäller, säger Lidström till SVT Sport.

Det är inte vem som helst som stämmer upp i hyllningskören till Victor Hedman.

Nicklas Lidström, en av svensk ishockeys största med bland annat fyra Stanley Cup-ringar från storhetstiden i Detroit Red Wings, är imponerad av sin 20 år yngre arvtagare.

– Han har bara blivit bättre och bättre ju längre slutspelet har gått. I finalerna har han spelat väldigt mycket, där man måste vara på topp både offensivt och defensivt mot motståndarnas bästa spelare, och trots det har han levererat tio mål som back. Det är imponerande, säger Nicklas Lidström till SVT Sport.

”Måste vara bäst”

Hedman blir nu den tredje svensken i historien att vinna Conn Smythe Tropy, tillsammans med Nicklas Lidström och Henrik Zetterberg. En ännu tyngre utmärkelse att vinna som back, enligt Lidström.

– Man måste vara bäst faktiskt, för att få den utmärkelsen. Framförallt måste man kunna lyfta sig när det gäller. En del blir nervösa, men han har bevisat att han kan det. Jag tycker även att han skulle kunnat vinna Norris Trophy (NHL:s bäste back) också för han har verkligen etablerat sig som en toppback i NHL, säger Lidström, som vann Norris Trophy inte mindre än sju gånger.

Lidström tycker att Hedman vuxit ut till en komplett back i världens bästa liga.

– Vi spelade mot varandra några gånger när han var ny i NHL. Han hade kanske en lite längre startsträcka än andra, men när han kom på hur han skulle spela har han tagit sitt spel till det yttersta. Han har en otrolig spelförståelse, och är en fantastisk skridskoåkare. Sedan är han som en arbetshäst. Ju mer han spelar, desto bättre blir han.

”Var inte lika snabb”

Den svenske storbacken ser också likheter mellan sig själv och Hedman.

– Jag var inte lika snabb som han, men väldigt rörlig och så bär han också mycket istid som jag också gjorde. Man ser hur viktig han är för sitt lag.

Lidström tror att Hedman kommer fortsätta tillhöra ligans bästa spelare. Och kanske ännu bättre.

– Jag tror att han kommer ligga på den här nivån i flera år famöver. Tampa har ett starkt lag som alltid kan gå hela vägen. Victor kommer nog vara den där tongivande spelaren som alltid levererar när laget når framgångar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.