Lidströms hyllning: ”Har tagit steg varje säsong”

Uppdaterad
Publicerad

Tampas Victor Hedman har gjort succé den här säsongen och nominerats till Norris Trophy. Nu hyllas han av Nicklas Lidström – som själv har vunnit priset som NHL:s bäste back sju (!) gånger.

– När han får fart är det svårt att hinna med honom, säger Lidström till SVT Sport.

Nicklas Lidström har vunnit Stanley Cup fyra gånger och valts in i Hockey Hall of Fame.

Nu hyllar han 20 år yngre Victor Hedman, som har gjort 72 poäng för Tampa Bay den här säsongen och nominerats till Norris Trophy – priset som Lidström själv har vunnit sju (!) gånger.

– Victor har tagit steg varje säsong, han är bättre med pucken och orkar spela mycket. En del killar som spelar 25-26 minuter blir inte lika bra, men han blir bättre när han får mycket istid. Det har varit otroligt kul att följa hans utveckling, säger Lidström när han gästar SVT:s studio i periodpausen under Sverige-Ryssland i Euro Hockey Tour.

”Svårt att hinna med honom”

Trots att Hedman är 1,98 lång har han imponerat på Lidström med sin snabbhet.

– När han får fart är det svårt att hinna med honom. I NHL den här säsongen har han producerat mycket och fått spela otroligt mycket den här säsongen, säger han.

Lidström menar också att förmågan att avgöra när det är läge att följa med upp i anfallen, är något Hedman förbättrat. Och uthålligheten har imponerat på fler.

– Jag pratade med Steve Yzerman, Tampas general manager. Han säger att Hedman är en ”work horse”, en arbetshäst. Ju mer han spelar desto bättre blir han. Det ska bli kul att följa honom i VM också.

Spelar med Strålman

Nicklas Lidström vill också lyfta fram Hedmans samarbete med backkollegan Anton Strålman.

– De hittar varandra väldigt bra och vet var de har varandra. De behöver inte titta alltför mycket efter varandra, man ser att de är trygga. Man hör också att de pratar med varandra, det räcker med ett snabbt ord så kommer passningen.

Slåss med Burns och Karlsson om priset

Hedmans konkurrenter om Norris Trophy är Brent Burns, San Jose, och Erik Karlsson, Ottawa (som har fått utmärkelsen två gånger tidigare).

Lidström minns själv känslan av att vara nominerad – och även när han vann priset för sjunde gången var han pirrig.

– Det klart att det var nervöst den gången också. Man vet att, om man vinner, ska man hålla tal. Sedan är det otroligt kul att vinna och få gå upp men det blir lite pirrigt också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.