Adam Werner. Foto: TT Nyhetsbyrån

Svensken efter succédebuten: ”Svårt att sätta ord på det”

Uppdaterad
Publicerad

Förra året gjorde han succé med Färjestad i SHL, i natt blev han hjälte i NHL i sin debut med Colorado Avalanche. Och det efter att ha blivit inbytt redan efter 31 sekunder på grund av skada.

– Det var inte riktigt så man hade tänkt sig det även om man alltid är förberedd, säger Adam Werner till SVT Sport.

För bara ett par veckor sedan spelade han i AHL med två storspelande målvakter i NHL före i hierarkin. Men efter en skada på förstamålvakten Philipp Grubauer blev han uppkallad för att sitta på bänken bakom Pavel Francouz.

– Det var en dröm att bara bli uppkallad och träna med de här spelarna, säger han.

Bänknötare skulle han dock inte bli. I natt blev han inkastad i hetluften direkt mot stjärntäta Winnipeg Jets efter att Francouz blivit påkörd redan efter 31 sekunder.

– Det var inte riktigt så man hade tänkt sig det även om man alltid är förberedd.

Werner hann alltså knappt sätta sig på bänken innan det var dags att ställa sig i mål och göra debut i världens bästa hockeyliga. Det verkade inte göra honom något illa dock. 22-åringen klev nämligen in och räddade samtliga 40 skott som Jets sköt, och Colorado kunde vinna med klara 4-0.

– Det är svårt att sätta ord på det. Det är klart att det är stort, jag tror inte det sjunkit in riktigt än.

I Winnipeg finns flera offensiva spelare som håller högsta klass, bland annat finske prickskytten Patrik Laine. Och Werner hann tänka på att det var lite extra kvalité i skyttarna än vad han spelat mot tidigare, och att han var tvungen att se upp för Laines fruktade skott.

– Jo, det vet man väl. Det är klart att du tänker tanken och du vet att han brukar stå där och har matat in några puckar.

Vart Werner kommer att spela när Colorados målvakter kommer tillbaka från skador, det vet han inte. Han tar det istället dag för dag och utvecklas ytterligare.

– Jag tar en dag i taget och försöker lära mig så mycket som möjligt. Det är en match, det är klart att jag ska passa på att njuta men det gäller att fortsätta att bli bättre.

NHL

Winnipeg Jets logo

Winnipeg Jets

0 - 4

Colorado Avalanche logo

Colorado Avalanche

0-1, 0-0, 0-3
Bell MTS Place, Winnipeg
Publik: 15325

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.