Linköping vann nattmanglaren – i sjätte (!) perioden

Linköping har kvitterat kvartsfinalmötet med Djurgården.

Chad Billins satte avgörande 3-2-målet för hemmalaget i den sjätte (!) perioden.

– Jag hoppas att vi får sova lite längre i morgon, säger LHC-hjälten till Cmore.

Billins hittade inledningsvis in i poängprotokollet med assistpoäng sedan Jakob Lilja petat in en skottretur från amerikanen till 1-1 i början av andra perioden.

Med tre minuter kvar av ordinarie matchtid var det också Billins som tvingade fram förlängning. Djurgårdens Jesper Pettersson drällde med pucken och när Billins fick chans att avlossa bössan innebar det 2-2 bakom Adam Reideborn.

I förlängningen blev det desto snålare med målen.

I första förlängningsperioden cementerade Jonas ”Monstret” Gustavsson titeln som matchens lirare. LHC-målvakten stod för flera högkvalitativa räddningar när Djurgården öste på som mest. Gustavsson såg i stället till att det krävdes en andra förlängningsperiod efter 20 mållösa minuter och 14-5 i skottstatistiken för Djurgården.

Även den andra förlängningsperioden blev mållös och strax före klockan 23 stod det klart att det skulle behövas en tredje.

”En galen match”

– Det är lite avvaktande nu kanske. Det är små misstag som kommer att göra att det skapas lägen. Vi har pizza och vi har chokladkakor där inne i omklädningsrummet om vi vill ha, säger Lilja till Cmore inför den sjätte perioden.

När Linus Johansson sju minuter in i sjätte perioden drog på sig en utvisning såg dock Linköping till att förvalta sitt första numerära överläge i förlängningsspelet. Chad Billins drog till från blå och tack vare skymning framför Reideborn kunde pucken leta sig in för 3-2.

Matchklockan stannade på 108 minuter och 38 sekunder och tisdagskvällens drabbning är därmed den fjärde längsta i SHL-historien.

– En galen match. Nu måste vi återhämta oss och göra oss redo för nästa match. Det här är enormt. Jag hoppas att vi får sova lite längre i morgon. Vi får prata med tränarna om det, säger Billins till Cmore.

I och med segern kvitterar Linköping till 1-1 i matcher.

Rekordmatcher i ishockey

Längsta matcherna i SHL-historien:

1) Leksand-Färjestad, 1997, semifinal: 119 minuter och 16 sekunder.

3) Timrå-Luleå, 2003, kvartsfinal: 112 minuter och 17 sekunder.

3) AIK-Skellefteå, 2012, semifinal: 110 minuter och 49 sekunder.

4) Linköping-Djurgården, 2018, kvartsfinal: 108 minuter och 38 sekunder.

5) Växjö-Frölunda, 2015, semifinal: 104 minuter.

Längsta matchen i svensk hockey:

20 mars 2002,IF Troja/Ljungby-Bofors IK, playoff till kvalserien till elitserien: 140 minuter och 41 sekunder.

Längsta matchen i världshockeyn:

12 mars 2017, Storhamar-Sparta Sarpsborg, norsk kvartsfinal: 217 minuter och 14 sekunder.