Linköping vann första SM-finalen

Här tar Linköping ett jättekliv mot tredje raka SM-guldet. Luleå besegrades med 2–0 i den första finalen och därmed är Linköping bara en seger från SM-guldet. ”Det var en lagseger där alla våra kedjor spelade bra”, säger Jennifer Wakefield.

Luleås Michelle Karvinen, som vann poängligan i grundserien, var framträdande med ett friläge direkt i inledningen och därefter en rejäl solorajd som gav Rebecca Stenberg öppet läge.

– Jag tycker vi kommer ut med bra fart och sätter upp ett högt tempot, sade Stenberg efter den första perioden som förblev mållös.

Men ineffektivitetne straffade sig tidigt i den andra perioden. Jennifer Wakefield tog fart, åkte parallellt med blå och drog till – i nättaket.

Denise Altmann utökade sedan för hemmalaget efter att Linköping kommit tre mot målvakten. Altmann gjorde en dragning som gjorde att pucken hoppade över hennes klubba och ställde Luleås målvakt Maria Omberg.

– Vi blir bekväma, drar ner på tempot och hjälper inte varandra som vi ska. Vi känns ruskigt otajmade, mycket på grund av den dåliga starten, sade Luleås Emma Eliasson efter den andra perioden.

Linköping höll undan och vann den första finalen i bäst av tre. Nu har laget två matchbollar att avgöra – i Luleå.