• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Linköping och Oskarshamn är höjt spelarbudgeten inför säsongen. Foto: Bildbyrån

Linköping sticker ut – ökar sin spelarbudget

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans med Oskarshamn sticker Linköping ut i SHL. De är nämligen enda lagen som budgeterat med en dyrare spelarbudget jämfört med förra året.
– Inför den här säsongen hade vi bestämt oss för att ta nästa steg, säger Linköpings ordförande och t.f klubbdirektör Roger Ekström till SVT Sport.

10 av 14 SHL-klubbar har sänkt sin spelarbudget inför säsongen på grund av ekonomisk osäkerhet. Linköping hade redan inför den här säsongen bestämt sig för en satsning och tillsammans med Oskarshamn är man de enda klubbarna som budgeterat med dyrare spelarbudget.

– Linköping tillhör bland de fem lagen som har lägst spelarbudget, men inför den här säsongen hade vi bestämt oss för att ta nästa steg. För över tid är det så att lagen med högst spelarbudget ligger i topp. Det kan givetvis vara undantag. Därför hade vi bestämt oss för att sätta den budgeten, säger Linköpings ordförande och t.f klubbdirektör Roger Ekström till SVT Sport.

– Och den budgeten har vi fortfarande, men med rådande omständigheter har vi inte nyttjat den för det finns inget utrymme för det i nuläget.

Statligt stöd

Precis som alla andra lag har Linköping fått statligt stöd från Riksidrottsförbundet och genom korttidspermitteringar. Roger Ekström förklarar hur det går ihop med en ökad spelarbudget.

– Jo, Amanda Lind (idrottsminister) har varit tydlig med att vi inom idrotten ska använda oss av verktygen som finns för övriga näringslivet. Vi är ju en koncern som omsätter 160 miljoner kronor och då är korttidsarbete ett sätt att lösa det på. Det använder vi på administrativ personal och än så länge delar av spelartruppen.

Regeringen har öppnat upp för att ta in mer folk på arenorna framöver. I ett remissvar har Folkhälsomyndigheten föreslagit ett maxtak på 500 personer. Om det blir verklighet skulle det innebära ökade kostnader för en klubb som Linköping, enligt Roger Ekström.

– Men givetvis kan vi inte låta bli att släppa in utan vi måste göra så att supportrar och samarbetspartners får börja komma in och se matcherna. Men ekonomiskt så är förslaget om max 500 personer inte bra för klubbarna i den här storleken.

Klarar sig till jul

Trots att Linköping budgeterat med en dyrare spelarbudget klarar sig Linköping bara till jul utan andra åtgärder från bland annat staten, sponsorer eller medlemmer.

– Annars har vi inga pengar att betala spelarlöner och hyror med. Vi pratar ju ofta om SHL med spelarna och tränarna där. Men där under finns 700 ungdomar, ett damlag samt en akademi och det vore förskräckligt om vi tvingades lägga ned. Det är ju SHL-lagens ekonomi som ger en förutsättning för att driva den här verksamheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer