Håkan Loob och Alexander Holtz. Foto: Bildbyrån

Loob hoppas på Holtz: ”Det skulle vara ett jättetillskott”

Uppdaterad
Publicerad

Förbundskapten Tomas Montén lämnade en forwardsplats tom i JVM-truppen i hopp om att få loss Alexander Holtz från NHL-laget New Jersey Devils. SVT-experten Håkan Loob tror att 19-åringens vara eller icke vara är en nyckel för Sverige.

– Det är klart att han är en jättekraft i det offensiva spelet. Det skulle vara ett jättetillskott, säger han.

”En mittemallantrupp, varken stark eller svag”. Så sammanfattar Håkan Loob truppen som Tomas Montén i dag presenterade. Styrkorna ser han mellan stolparna och på backsidan. De måste därmed leverera för att Sverige ska ta medalj.

– Jag tror att det handlar om att vara bra i försvarsspelet, för jag tycker målvakterna och backarna är topparna. Sedan finns det ju några forwards som är intressanta för att de har spelstilar som är inspirerande och positiva. Men många är oprövade. De får gärna överraska, säger han.

Speciellt målvakterna Jesper Wallstedt, Luleå och Calle Clang, Rögle, lyfter han fram som nyckelspelare.

– Om de får rätt sorts hjälp så kan försvarsspelet ta Sverige en bit på vägen.

Att William Eklund kom hem till Djurgården från NHL är naturligtvis positivt, men nu väntar man alltså på Holtz. Hittills har han gjort sex matcher i NHL och nio i farmarligan AHL.

– Det är klart att han är en jättekraft i det offensiva spelet. Det skulle vara ett jättetillskott. Om han inte är uppe och spelar i NHL så kan jag tänka mig att de gärna släpper iväg honom.

Att Rögle-backen William Wallinder inte kom med har väckt uppmärksamhet då han har gjort 10 poäng på 21 matcher i SHL.

– Då man tittar på poängligan för juniorer i SHL så är det faktiskt tre backar som toppar den och William Wallinder är en av dem. Han är den som har gjort flest mål. Han har fått väldigt bra fart på sakerna. Då kan man tycka att det är konstigt att han inte är med, men samtidigt så har Tomas Montén en tanke om vem som passar att spela med vem och då kanske han inte ryms med. Men jag blev lite överraskad, säger Loob.

SVT sänder junior-VM från Kanada den 27 december till 6 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.