Målvakt och hemvändare bakom Skellefteås rivalvinst

Uppdaterad
Publicerad

Serieledande Luleå förlorade rivalmötet med Skellefteå med 2-3 inför en fullsatt hemmahall som tystades effektivt under åtta minuter i andra perioden.

Då lossnade det för ett dittills utspelat Skellefteå som gick fram till 3-0 och kunde grundlägga den viktiga vinsten. Luleå vann skotten med 29-12 i matchen men kom aldrig ifatt. Mantas Armalis storspelade i SAIK-målet.

– Man är ibland inne i ett stim men jag tycker att vi spelar säkert som lag, mycket bättre än före nyår, det är inga frilägen för motståndarna längre, säger Armalis till C More efter fjärde raka vinsten.

Hemvändaren Tim Söderlund gjorde 2-0 från slottet och passade sedan fram till Jonathan Pudas 3-0-mål (videogranskades), detta inom 1.37 halvvägs i matchen.

– Jag känner mig bekväm i spelet nu när jag kommit hem igen, det finns inga regler, säger Tim Söderlund som kommit hem till Skellefteå igen efter att ha spelat de 26 första matcherna av säsongen i Frölunda. Där gjorde han fem poäng poäng (3+2) på sina 26 matcher. I SAIK har det blivit sex poäng (2+4) på sex matcher sedan återkomsten.

”Bulan”: ”Ska vinna första perioden med ett par mål”

Luleå sköljde över Skellefteå i den första perioden. 5-3 i skott sa ingenting om hur det såg ut på isen. Allra närmast var det efter 19.57 när pucken gick i en båge över SAIK-målvakten Mantas Armalis och Emil Larsson var där för att trycka in pucken men missade och pucken kunde rensas undan.

– Normalt ska vinna första perioden med ett par mål, oturen grinar oss i ansiktet men vi måste göra mål på våra chanser, säger Luleås tränare Thomas ”Bulan” Berglund.

Genom att utnyttja en utvisning i början av andra perioden vände Skellefteå matchen. Adam Pettersson passade då på att göra 1-0.

Efter att ha varit fem poäng från att nå åttondelsfinal är Skellefteå nu bara en poäng från att gå direkt till kvartsfinal. Laget är på en stark åttondelsfinalplats som åtta i tabellen. Luleå hade råd att förlora matchen och ändå vara serieledare men tvåan Fröunda har nu samma poäng. 

SHL

Luleå HF logo

Luleå HF

2 - 3

Skellefteå AIK logo

Skellefteå AIK

0-0, 1-3, 1-0
Coop Norrbotten Arena, Luleå
Publik: 6220

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.