Luleå förlorade öppningsmatchen mot Augsburg. Foto: Bildbyrån

Augsburg knep bonuspoängen i CHL-premiären

Luleås säsong började på riktigt när CHL-match mot Augsburg stod på menyn. Norrbottningarna åkte på en 2-3-förlust i premiären när laget fick erkänna sig besegrade efter straffavgörande mot ett hungrigt tyskt topplag.

– Vi slarvar i en del moment där ute men det är i början av säsongen så det kommer att bli bättre, säger Luleås tränare Thomas Berglund till SVT Sport.

Gästerna Augsburg tog ledningen 8.48 in i första perioden. Pantrarna kontrade och Jaroslav Hafenrichter kunde överlista David Rautio i hemmamålet.

Tre minuter senare kunde Petter Emanuelsson kvittera och lyfta taket i Luleå. Emanuelsson höll sig väl framme på en retur och första tävlingsmålet för Luleå denna säsong var ett faktum.

Det blev lite av ett ställningskrig i mittperioden. Luleå hade stundtals ett spelövertag i inledningen av perioden men kunde samtidigt inte komma till riktiga avslut. Tyskarna höjde tempot och var betydligt hetare ju längre perioden fortgick.

Mitt i den tyska pressen var det dags för hemmaspelaren Karl Fabricius att showa. 36-åringen åkte in i offensiv zon och dribblade lite med pucken, placerade den rätt på bladet och prickade in 2-1-ledningen, ett vackert nummer.

”Vi ska diktera tempot”

Luleå fick kämpa för att stoppa Augsburg från att kvittera. Men det gick vägen och målskytten Fabricius var inte nöjd trots ledning.

– Inte nöjd med andra perioden, de är för mycket i vår zon. Vi ska vara så pass bra att vi ska diktera tempot därute, säger han till SVT Sport i periodpausen.

I sista akten var det två trötta lag på isen och det var en hel del slarv. Tyskarna agerade mer desperat med chansartade skott på mål, förmodligen för att störa Rautio i kassen och få chanser på returer.

Tysk upphämtning

Fabricius som såg ut att bli matchhjälte drog på sig en utvisning som visade sig bli kostsam. Spel i numerärt överläge och bortalaget förvaltade chansen. Kanadensaren Matt Fraser smällde in en retur i öppen kasse.

Matchen gick till förlängning och Luleå hamnade i ett prekärt läge. Hemmautvisning med 12 sekunder kvar och tyskarna fick ett perfekt tillfälle att kunna avgöra i övertidsperioden. Fraser utmanade Rautio i omgångar. På några sekunder hade hemmamålvakten lyckats rädda en chans och även fått se ribban rädda kvar hans lag i fajten.

Augsburg lyckades inte ta vara på spel med en man mer. Men det blev högdramatiskt 2.20 in i övertidsperioden. Jack Connolly agerade målvakt och rensade lös puck som var på väg över mållinjen. Med två minuter kvar fick Luleå spela i numerärt överläge men var ineffektivt framför mål.

Det blev avgörande på straffar. Båda lagen satte sin första straff men sedan var det torka. Luleå missade tre raka straffar och bortalagets Simon Sezemsky vispade upp pucken bakom Rautio. Augusburgs pantrar klöste hem segern i CHL-premiären.

– Vi måste bli nogrannare. Det är ett bra lag som känner att de får vittring och då är de svåra att spela mot, säger Luleås tränare Thomas Berglund till SVT Sport.

Den spelare som stack ut mest i matchen var Luleås nyförvärv Isac Brännström. 21-åringen var företagsam och driven i sitt spel med en spelglädje som många gånger skapade farligheter. Mycket lovande inför fortsatt CHL-spel och stundande SHL-premiär.

Färjestad demolerade Banska Bystrica

Karlstadklubben fick en drömstart i CHL-premiären och slog slovakiska Banska Bystrica med hela 6-1. 33-årige Johan Ryno hade en bra kväll med två mål och ett målpass.