Luleå inledde finalserien med hemmaseger

Brynäs hade stormat genom slutspelet utan en enda förlust. Men då finalserien drog igång inför nästan 1 800 personer i Luleå tog det stopp. Den regerande mästaren vann med 2-1.

– Det känns förstås bra att börja hemma och vinna för våra supportrar, säger Jenni Hiirikoski till SVT Sport.

Det var grundseriesegraren Brynäs som tog ledningen då Jaycee Gebhard snyggt stal pucken och spelade fram Denisa Krizova.

Men fem minuter senare kvitterade Noora Tulus i numerärt underläge. Hon fick pucken av Viivi Vainikka, rundade målvakten och satte in den med backhand.

I den andra perioden var det Vainkka som gjorde det avgörande målet. Hon bröt en passning i mittzon och sköt sedan själv in 2-1.

Nästan direkt efter hann Brynäs och Gebhard fira ett kvitteringsmål, men efter granskning visade det sig att pucken aldrig var över mållinjen.

Luleå imponerande från den andra perioden och framåt, medan Brynäs inte riktigt gick att känna igen.

– Surt såklart. Det känns som att vi inte spelar på vår kapacitet till hundra procent och Luleå är bra. Vi måste steppa upp när det är final, säger Brynässtjärnan Josefin Bouveng.

– Matchen var som förväntat. Vi visste att vi behövde jobba hårt och ta vara på våra chanser, säger Luleås Jenni Hiirikoski.

Nu väntar två matcher i Gävle i matchserien som avgörs i bäst av fem. Med sin inledande seger har Luleå, som slutade trea i grundserien, nu grepp om sitt fjärde raka SM-guld.

– Det är en finalserie över bäst av fem matcher, så det är bara att lägga det här åt sidan, säger Bouveng.