Brynäs Matilda Af Bjur under en match mot Djurgården i oktober. Foto: Bildbyrån

Otäck skada i SDHL – matchen avbröts i 20 minuter

Uppdaterad
Publicerad

Serieledande Luleå tog en ny storseger i SDHL efter 6–1 hemma mot Brynäs.

Samtidigt inträffade ännu en otäck situation i ligan där en spelare blev liggande på isen i väntan på sjukvårdspersonal.

– Jag tycker alltid att det ska finnas någon läkare på plats oavsett om det är damer eller herrar på den högsta nivån, säger Brynästränaren Nanna Jansson till nsd.se.

En damspelare i ishockey som skadas under match kan inte räkna med samma hjälp som en herrspelare – i SDHL finns varken krav på matchläkare eller ambulans. Något som hockeyförbundet har kritiserats för, men också bemött för SVT Sport.

I november utspelade sig en otäck scen när en Modo-spelare blev liggande på isen i elva minuter innan en ambulans var på plats, och en undersökning på sjukhus konstaterade senare en hjärnskakning.

Under fredagens match mellan Luleå och Brynäs kom ett nytt läskigt exempel på hur förutsättningarna skiljer sig mellan dam- och herrishockey.

Avbröts i 20 minuter

I början av den tredje perioden blev Brynäs Matilda Af Bjur liggande orörlig på isen efter en närkamp bakom mål som slutade med att hon kraschade in i ena stolpen.

Enligt Norrändska Socialdemokraten låg Af Bjur på isen i en kvart innan en ambulans kunde hämta henne. Speakern i arenan hade dessförinnan frågat om det fanns någon sjukvårdskunnig på plats, skriver tidningen.

– Hon hade ingen känsel i fötterna och då får man ju panik när man inte känner några kroppsdelar. Då tror man att något hänt i nacken men det verkar ha gått bra så det är skönt, säger Nanna Jansson till nsd.se.

Matchen? Efter att den avbrutits under 20 minuter kunde den återupptas och serieledande Luleå vann med 6–1. Det trots att de saknade poängligaledaren Michelle Karvinen som är avstängd.

SDHL

Luleå HF logo

Luleå HF

6 - 1

Brynäs IF logo

Brynäs IF

2-0, 2-0, 2-1
LF Arena, Piteå
Publik: 282

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.