Luleå vann den första semifinalmatchen. Foto: Bildbyrån

Luleå vann första semifinalen – efter förlängning

Gästande HV71 satte rejäl press på den regerande mästaren Luleå i det första semifinalsmötet i SDHL. Efter 60 jämna minuter kunde hemmalaget till slut avgöra i förlängning genom Noora Tulus.

För två år sedan åkte Luleå överraskande åkte ut mot HV71 i just semifinalen. Och denna onsdagskväll såg ut att kunna bli en tung repris för den överlägsna tabellettan.

Norrbottningarna tog däremot kommandot direkt i det första semifinalsmötet mot Jönköpingslaget. Den briljanta målskytten Emma Nordin gjorde matchens första mål och 20 sekunder senare kunde hemmalaget utöka sin ledning till 2–0 genom Ronja Savolainen.

När Petra Nieminen sedan fintade bort HV71-backen och gjorde 3-0 såg det mörkt ut för gästerna.

Avgjordes i förlängning

Men innan den första periodens slut bjöd däremot den finländska anfallsduon Sanni Hakala och Riika Sallinen, på ett framgångsrikt samarbete. I en två-mot-en situation spelade Hakala fram pucken till Sallinen som enkelt kunde peta in reduceringsmålet till 1–3.

Den unga supertalangen Lina Ljungblom, som förstärkte HV71 under slutspelet, kunde sedan med ett distansskott från slottet skjuta in 2–3 och helt plötsligt var det omvända roller.

Segern satt långt inne och det krävdes förlängning för att skilja de båda lagen åt där Luleås Noora Tulus till slut kunde avgöra med sitt 4–3-mål.