Linköping kvar i finalspelet efter sent mål

Efter att ha haltat av isen i mitten av sista perioden satte Linköpings Lara Stalder segermålet med 41 sekunder kvar av matchen.

SM-finalen lever därmed och lagen möts i en avgörande duell på lördag.

– Det var otroligt och med 40 sekunder kvar, det var overkligt, säger Stalder till SVT Sport.

Lara Stalder såg ut att ha spelat färdigt i mitten på sista perioden när hon fick en hård knätackling. Hon haltade av isen men den målstarka schweiziskan kom tillbaka och med 41 sekunder kvar att spela avgjorde hon 1-0.

– Det är klart att det gör ont men det är hockey, vi är inte fotbollspelare, säger Stalder och skrattar.

Målet var en uppvisning där Stalder tog sig runt målburen med pucken och med en backhand flippade upp den i nättaket.

Men hennes återkomst i matchen sågs med tveksamhet av SVT Sports expert Maria Rooth, och Luleå har flera gånger anklagat stjärnan för att filma.

– Vi trodde ju att hon var borta från den här matchen, sen tar det fyra byten och hon är tillbaka. Det är inget konstigt med utvisningen (för Luleå) men jag är lite tveksam till att man kan läka så fort, säger Rooth.

Schelling räddade Linköping

Hemma på Coop arena och inför 4 550 på läktaren bjöd Luleå på hård press från start och efter första perioden ledde norrbottningarna skottstatistiken med hela 23-7.

Precis som i den första finalen präglades matchen av storartat målvaktsspel. Florence Schelling var en klippa i Linköpingsmålet, inte bara genom att hålla nollan men hon stod också för hela 45 räddningar.

– Hon var overklig där bak, säger Stalder.

Omdiskuterat bortdömt mål

En minut in i sista perioden fick Ronja Savolainen chansen att återigen avgöra en SM-final och ge Luleå SM-guldet. På kontring kom Savolainen i hög fart och körde in i Schelling i Linköpingsmålet precis innan pucken gick över mållinjen. Målet dömdes bort till hemmalagets och publikens högljudda protester.

– Jag tycker såklart att det borde bli mål för oavsett krocken hade pucken gått in, säger Savolainen.

Och Luleås tränare Fredrik Glader var märkbart irriterad efter matchen.

– Hur man än vrider och vänder på det är det ett solklart mål i mina ögon, säger han.

Avgörande tredje match

Det står nu 1-1 i matcher i finalspelet. Den avgörande duellen spelas i morgon, lördag klockan 15.00 och sänds i SVT1.