Foto: TT

Luleå rustar för guldstrid – värvar från Dallas

Uppdaterad
Publicerad

Ett nyförvärv från NHL och förlängda kontrakt med tre viktiga spelare.

Luleå rustar för toppstrid i SHL nästa säsong.

Luleå värvar 25-årige backen Julius Honka från Dallas organisation – där han har gjort 87 NHL-matcher.

– Jag har fått det tydligt beskrivet för mig att det är ett lag som går för att vinna mästerskapet och jag ser redan fram emot att träffa de andra spelarna och att få spela inför min nya hemmapublik”, säger Honka.

Dessutom förlänger viktiga trion Erik Gustafsson, Juhani Tyrväinen och Jack Connolly. Avtalen med lagkapten Gustafsson och Tyrväinen sträcker sig till och med säsongen 2023–24 medan Jack Connollys förlängning gäller till och med 2022–23.

– Det fanns egentligen inga alternativ. Kommande säsong känns väldigt inspirerande, vi skall klättra tillbaka dit vi var för två säsonger sedan och göra allt vi kan för att få fira SM-guld tillsammans”, säger Erik Gustafsson till klubbens hemsida.

Mustonen återvänder

Förra veckan blev det klart att Joel Mustonen lämnar Frölunda. Nu har den 28-årige forwarden hittat en nygammal klubbadress. Han återvänder nämligen till Örebro, som han representerade två säsonger mellan 2015 och 2017.

– Jättekul, kort och gott. Jag trivdes bra sist och när jag fick höra att det fanns intresse så var jag på direkt. Bara kul att det är klart, säger Mustonen, som har skrivit på ett ettårskontrakt, till Nerikes Allehanda.

Joel Mustonen är född i Sverige och fostrad i Skellefteå, men har representerat Finland på landslagsnivå. 2018–19 tog han SM-guld med Frölunda – men den senaste säsongen var tung. Mustonen gjorde endast 17 grundseriematcher innan han blev smittad av covid-19, något som påverkade honom rejält. Först fyra månader senare var han tillbaka på isen och gjorde fyra slutspelsmatcher.

– Nu mår jag bra. Jag har inga problem längre så jag har legat i hårt med träningen här och kommer ansluta till sommarträningen nästa vecka. Där finns det inget att oroa sig för. Dessutom finns det tid kvar under sommaren för att komma ikapp. När vi kliver på is i augusti så räknar jag med att vara helt återställd, säger Mustonen.

Falk till Djurgården

Klubbikonen Nichlas Falk återvänder till Djurgården. 50-åringen är klar som ny assisterande tränare med fokus på individuell utveckling av forwards, meddelar SHL-klubben på sin hemsida.

Kontraktet sträcker sig över nästa säsong.

– Nichlas kommer främst att jobba med den individuella utvecklingen av forwards. Utöver det kommer han även att verka som ett reflekterande taktiskt öga under matcherna på hur vi genomför vårt grundspel och vilka eventuella taktiska anpassningar vi måste göra under matchernas gång, säger Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson.

Nichlas Falk har gjort 16 säsonger som spelare i klubben och noterades för 866 matcher. Hans tröja med nummer 16 på ryggen är hissad i Hovets tak.

Mikael Aaro, som hämtas in från Skellefteås J20-lag, är också ny assisterande tränare men med fokus på backarna.

KLIPP: Henrik Zetterberg: ”Otrolig glädje” (13 maj 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.