Luleås hopp om kvarten lever

Det blir en tredje och avgörande match i åttondelsfinalen mellan Brynäs och Luleå i SHL, detta efter att Luleå vunnit på bortais i Gävle och utjämnat till 1–1 i matcher.

Brynäs hade chansen att avgöra åttondelsfinalen mot Luleå genom att vinna kvällens match. Gävlelaget har aldrig blivit utslagna ur ett slutspel av Luleå och i början såg det inte ut som att det skulle vara en möjlighet heller denna säsong.

Brynäs inledde matchen med högt tempo och dominerade den första perioden men målet dröjde. Det var bara tre minuter kvar av perioden när Jacob Blomqvist fick till ett läge på nära håll och kunde peta in pucken bakom Filip Gustavsson i Luleås mål. Precis som i den första matchen var det ett tätt spel med få målchanser för båda lagen.

Den andra perioden började som den första, mycket jämnt spel men med ett litet övertag för Brynäs som tätar till sitt försvarsspel. Luleå fick svårt att få till några riktigt farliga lägen och tvingades trappa upp tempot.

Högre tempo gav två mål

Tempoökningen gav frukt för Luleå som fick in en kvittering. Direkt från utvisningsbåset lyckades  Patrick Celin göra 1–1 och blåsa liv i matchen igen. Och Luleås momentum höll i sig även över periodpausen.

Femton sekunder in i den tredje perioden kom ett snabbt mål från Robin Kovacs som lyckats sno åt sig pucken i egen zon och skrinnat till sig ett friläge med Rautio i Brynäsmålet och 1–2 var ett faktum.

Brynäs försökte febrilt att få till ett kvitteringsmål men när Luleå övergick till ett tätare försvarsspel fanns det ingenting för Gävleborna att göra. Luleå vann därmed sin första match i Gävle sedan 2012.

Nu väntar en tredje och avgörande match i åttondelsfinalen för att avgöra vilket av lagen som får möta Växjö i kvartsfinalen