Joel Lundqvist, Frölunda. Foto: Bildbyrån

Lundqvist vill behålla indianen i Frölunda

Uppdaterad
Publicerad

Ska indianen vara kvar på Frölundas matchtröjor?

Lagkaptenen Joel Lundqvist vill se den där även i framtiden.

– För mig är en indian en krigare, säger 38-åringen till GP.

Efter protesterna mot rasism i USA har NFL-klubben Washington Redskins och baseball-klubben Cleveland Indians satts under press. Flera aktörer kräver ett namnbyte.

En av Washington Redskins största sponsorer har sagt till ägaren Daniel Snyder att ta bort ”Redskins” från namnet.

Frölunda har följt utvecklingen i USA och startade en utredning som ska vara klar i augusti. Då meddelas förmodligen om indianen blir kvar i framtiden.

”Indianen en krigare”

Joel Lundqvist, lagkapten i Frölunda, ser gärna en fortsättning med indianen.

– För mig står indianen för nåt positivt. För kämpaglöd och för att strida – med indianen. Det är verkligen positivt laddat. Jag tycker att det har varit ett starkt varumärke, vi har haft framgångar i det – och för mig är en indian en krigare, nån som går på jakt. En hårding. Jag tycker att det har varit ett passande namn att ha, säger han till GP.

Men 38-åringen inväntar utredningen.

– Jag vill ha helhetsbilden. Varför och hur de tänker, hur omvärlden ser på det, om det är ett stort problem och om många störs av det. Då får vi se vad det leder till. Men jag utgår från här och nu – och min ståndpunkt är positivt laddad. Indianen har stått för nåt positivt. Men utredningen kanske kommer fram till nåt annat – och då får jag omvärdera det. På sätt och vis är det tråkigt att lämna indianen, säger Lundqvist.

KLIPP: Finns riktiga problem med rasism – Frölundas logga inte ett av dem

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.