Magnus Nygren i FBK-tröjan 2017. Foto: Bildbyrån

Magnus Nygren om uppmärksammade bråket: ”Jag är inte rasist”

Uppdaterad
Publicerad

2017 lämnade Magnus Nygren SHL för Schweiz efter en uppmärksammad incident där han kallade en annan människa för ”negerunge”. Det som själv förvånade backen mest var att han fick mer beröm än kritik för sitt agerande.
– Det var som att jag fick se hur samhället kokar av hat och hur känsligt ämne det här är, berättar Nygren för Expressen.

Färjestad åkte ur SM-slutspelet 2017 med buller och brak efter 0-4 i matcher mot HV71. På kvällen efter uttåget hamnade lagets lagkapten Magnus Nygren i bråk vid en korvkiosk i Karlstad. Hetsig ordväxling utbröt och på video fångades Nygren när han skrek ordet ”negerunge” till en annan människa.

För tidningen Expressen berättar han nu om det uppmärksammade korvkö-bråket.

– Jag fattar fortfarande inte hur jag kunde säga det ordet. Jag är inte rasist. Jag är så långt från det man kan vara, säger han.

”Jag är inte rasist”

Det som förvånade honom mest var att hans agerande möttes av mer beröm än kritik.

– Ja, och det tyckte jag var riktigt otäckt. Det var som att jag fick se hur samhället kokar av hat och hur känsligt ämne det här är. Hur många som är arga och hatar. Jag satt uppe många nätter och svarade folk som kontaktat mig. Jag förklarade att jag inte är rasist och att det jag sa inte alls är den jag är.

– Det här gjorde mig också så extremt besviken på mig själv, att jag hade varit med och vevat i gång det hatet. Kastat bensin på en brinnande eld. Och det är inte den jag vill vara. 

Magnus Nygren lämnade klubben efter säsongen 2016/2017 och inleder nu i höst sin tredje säsong i Schweiz med storklubben Davos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer