Offensiv satsning i svensk hockey har gett resultat: ”Ska vara mer själviska”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har under en längre tid saknat rena målskyttar men på senare tid har både Elias Pettersson och Emil Bemström klivit fram.

Nu berättar förbundskapten Rikard Grönborg om den offensiva satsningen som förbundet gjort – och som gett resultat.

– De ska vara lite mer själviska i vissa ögonblick, säger Grönborg till SVT Sport.

Svensk förlust mot Tjeckien i går men glädjeämnet var ynlingen Emil Bemström som fortsatte att producera och nu på seniornivå. I går gjorde han mål direkt i Tre Kronor-debuten.

– Fan vad sjukt att den gick in, säger han till SVT Sport.

SHL:s skyttekung Emil Bemström presenterade sig direkt i gårdagens landslagsdebut. I början av året var han en nyckelspelare på junior-VM, nu har han tagit det första klivet på seniornivå.

– Det var skönt att man fick göra mål på första skottet, säger han till SVT Sport och fortsätter:

– Det var en barndomsdröm som man har velat uppfylla någon gång i livet och det fick man nu.

”Gjort en medveten satsning”

Hockeysverige, som under en tid saknat rena målskyttar, har nu fått fram två skarpa målgörare på två år. Elias Pettersson, som är endast ett år äldre än Bemström, är en präglad målskytt i NHL och nu den 19-årige Djurgårdsforwarden som är på väg att gå i supertalangens fotspår.

Båda delar av en offensiv satsning från det Svenska ishockeyförbundet.

– Precis som vi för några år sedan har satsat på backspelet och målvaktsspelet så har vi nu gjort en medveten satsning, tillsammans med klubbarna och svensk ishockey, att få fram fler målskyttar, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

– Att de ska vara lite mer själviska i vissa ögonblick och jag tror att det bär frukt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.