Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Maria Rooth: ”Bästa väckarklockan – verkligen på tiden”

Publicerad

SVT-experten Maria Rooth var en av de som skärrades av Jenni Hiirikoskis otäcka halsskada i SM-finalen i våras.

De nya skärpta kraven på spelarnas säkerhet i SDHL är verkligen på tiden, menar hon.

– Ska det behöva hända en olycka? Ibland tror jag att det är så. Tyvärr är det ekonomin som bestämmer mycket, säger hon.

SDHL kräver från och med i år att en ambulanssjuksköterska eller motsvarande kompetens ska finnas på alla matcher.

Ligan har själv nämnt händelsen med Hiirikoski som en tankeställare i arbetet mot att uppnå bättre säkerhet för spelarna.

– Jag tror att Hiirikoskis skada gjorde hela grejen, att de fick upp ögonen 100 procent på att det här kan hända. Några millimeter och det hade kunnat gå riktigt illa. Det satte agendan återigen på säkerheten för spelare, säger SVT:s expert Maria Rooth.

När olyckan skedde sa Rooth att det var ”åt skandalhållet” att en ambulans inte stod redo, likt den gör på alla SHL-matcher för att jämföra. I dag ser hon inte ett krav på ambulans på alla SDHL-matcher som något att sträva efter, men tycker att det ska finnas på vissa matcher.

– Jag ser kanske lite annorlunda på det i dag. Jag anser fortfarande att det vid stora evenemang, som SHL-matcher och i SDHL-finaler, där det är mycket publik, måste finnas kunnig personal på plats. En ambulans eller närhet till ambulans då är ett måste.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.