Maria Rooth och Fanny Rask. Foto: Bildbyrån

Experten: ”Hon beskriver en bild som många spelare vill förtränga”

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges främsta ishockeyspelare slutar – till stor del av ekonomiska skäl. SVT:s expert Maria Rooth känner igen bilden som Fanny Rask målar upp.
– Hon beskriver en bild som många damhockeyspelare känner men vill förtränga, säger Rooth.

Under fredagen meddelade landslagsstjärnan Fanny Rask, 29, att hon slutar med ishockeyn.

I ett långt meddelande på sociala medier berättar hon att det ekonomiska är en starkt bidragande faktor och skriver bland annat att hon ”inte vill vakna upp varje år i april med ett tomt konto, en ångest och skuldkänslor som kastar en in i ett mörkt jävla hål”.

SVT:s expert Maria Rooth menar att Rask beskriver verkligheten för många damhockeyspelare.

– Damhockeyn bygger så mycket på passion och eget driv, betydligt mer än herrhockeyn. Vi är 100 år bakom herrarna i form av förutsättningar, säger Rooth och fortsätter:

– Damhockey bygger mycket på att prestera först och kanske få förutsättningar sen. Det är jobbigt att leva med hela tiden. På herrsidan är det tvärtom, där satsas det för att nå resultat.

”Andra får bära facklan framåt”

Rooth anser att damhockeyn fortfarande har en lång väg att gå, men tycker samtidigt att det har hänt väldigt mycket de senaste åren.

– Fanny har varit med i den här karusellen sedan hon var väldigt ung och att föra den kampen så länge är förstås utmattande. Hon beskriver en vardag som jag tror är svår att ta in om man inte själv har levt den. Att satsa helhjärtat i många år, med lite pengar på kontot och en dröm som inte förverkligas.

– Jag tycker att det är starkt av henne att gå ut med det här för hon kommer säkert få många negativa kommentarer och bli kallad ”gnällspik”. Fanny har varit med länge och gjort sitt, nu får andra som har glöden kvar fortsätta bära den här facklan framåt för det här är värt att kämpa för, säger Rooth.

ARKIV: Reideborn försvarar lönegap: ”En produkt som ingen vill se” (22 januari 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SDE-målvakten Sofia Reideborn. Foto: SVT/Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer