Maria Rooth tror Brynäs vinner SM-guld säsongen 2020/2021. Foto: Bildbyrån

Maria Rooth tippar SDHL: ”De vinner guld”

Uppdaterad
Publicerad

Brynäs blir mästare, för första gången, mycket tack vare årets spelare Lara Stalder och årets tränare Henrik Glaas.

Det tror SVT Sports hockeyexpert Maria Rooth.

Här är hennes expertguide inför seriestarten i SDHL, Svenska damhockeyligan.

De blir mästare: Brynäs. Det kommer bli bäst av fem matcher som avgör vinnaren till slut, och jag skulle lika gärna kunnat skriva HV71 eller Luleå. Men med årets laguppställning och med Lara Stalder i spetsen får Brynäs räkna med favorittrycket.

De får kvala: Göteborg, Leksand. Tyvärr tror jag att unga Leksand får kvala även med nyförvärvet Suonpää i målet. Leksand är dock inget givet kvallag så det blir tight i botten i år. Göteborg kommer även i år få kvala då de saknar stabiliteten och erfarenheten i högsta ligan. Svårt för dem att hitta kontinuiteten med många nya spelare inför årets säsong.

Laget som överraskar: SDE som spelar en rak och hård ishockey som är jobbig att möta. De har dessutom kvar förra årets ”årets målvakt” i Lindsey Post vilket gör att de kan fortsätta sitt framgångsrika lagbygge.

De blir en besvikelse: Jag tror AIK får en tuffare säsong, då de saknar givna målskyttar – om man bortser från snipern Lisa Johansson. De överraskade förra året med en femte plats i serien, men jag tror det blir något snäpp lägre i år.

Årets sportsliga snackis: Antalet utlänningar i ligan. Inför årets säsong ser jag nästan bara utländska nyförvärv – som vanligt blir detta en snackis då Damkronorna har ett viktigt år.

Vinnare av poängligan: Lara Stalder, Brynäs. Hon har en otrolig blick för spelet, skjuter i rätt lägen och hittar minsta lucka med sitt effektiva skott. Hon har bra hjälp av Mrazova som är en riktigt vass framspelare. Lara blev ”årets forward” och vann poängligan förra säsongen.

KLIPP: Lara Stalder: ”Vi har det som krävs”

Mest värdefulle spelare för sitt lag: Jenni Hiirikoski Luleå. Oj, vad hon betyder mycket för sitt lag! Hon är skillnaden för Luleå – spelar hon är Luleå alltid som givna i finalen framåt vårkanten. Med henne skadad kommer det gå betydligt trögare.

Sommarens bästa värvning: Jennfier Wakefield Linköping. Tror att Wakefield får tillbaka sitt självförtroende nu när hon är tillbaka i Linköping där hon haft bra säsonger förr. Hon kan i sina bästa stunder bära laget och lyfta Linköping i tabellen.

Säsongens genombrott: Hanna Thuvik i Brynäs kan få en riktigt bra säsong i ny omgivning. Hanna har framtiden för sig och kanske kan hon med stöttning av bättre spelare i Brynäs ta det där nästa klivet. SDHL har några riktigt unga lovande spelare som kommer vilja visa framfötterna i år, även Viivi Vainikka (Finland) i Luleå kommer bli sevärd!

Säsongens tränare: Henrik Glaas, Brynäs. Med en stark trupp på pappret och äntligen den där starka defensiven också på plats, ska det till mycket om inte Glaas får sitt gäng att prestera på topp.

Så här mår SDHL i skuggan av pandemin: Ändå ganska okej. SDHL står inte och faller med publiken. De är vana vid mindre folk på matcherna och har som tur är andra intäktskällor.

Maria Rooth summerar inför starten: En spännande säsong med många nya ansikten stundar och det finns ingen given seriesegrare här. Många vill vara med och slåss om guldet och det är fem lag i toppen som gör upp om topplatserna. Lagen har blivit bättre inför i år och enda tappet som kommer att kännas är att ligans största stjärna i många år, Michelle Karvinen, har försvunnit från Luleå. Överlag kommer det bli en väldigt sevärd historia med många duktiga stjärnor på isen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.