Leksands Henrik Haukeland jublar efter segern. Foto: Bildbyrån

Mikael Renberg om Leksand: ”Svensk idrottshistoria”

Uppdaterad
Publicerad

”Det här är något för svensk idrottshistoria. Den här säsongens vändning är den mest makalösa jag någonsin sett”, säger SVT Sports Mikael Renberg.

– Det är en helt vansinnig match. Leksand var helt utspelade i sextio minuter. Att de når oavgjort är makalöst. Rent mentalt hade Leksand ett litet övertag då i förlängningen eftersom de varit uträknade fram till dess.

– Genom matchserien mot Modo så hade Leksand väldigt mycket hjärta men också väldigt mycket tur. Modo var ju egentligen bättre i sex av sju matcher. Leksand förtjänade att vinna den sjätte matchen men i alla andra har Modo varit det bättre laget, säger SVT Sports expert Mikael Renberg

– Men sättet Leksandspelarna offrar sig för varandra, och mentalt hur de orkar hålla sig kvar i matcherna, det är imponerande, säger Mikael Renberg.

– Sättet de har förändrat sin säsong efter att ”Perra” tog över tränarjobbet i november. Från att ha varit sist i allsvenskan till att gå upp i SHL. det här är något för svensk idrottshistoria. Den här säsongens vändning är den mest makalösa jag någonsin sett. Det här kommer jag nog aldrig få se igen under min livstid.

Vad hände när Per-Erik Johnsson tog över tränarrollen i Leksand?

– Det blev en nystart när han tog över. Han fick alla att dra åt samma håll. Han är inte rädd för att säga vad han tycker; han berömmer där det ska berömmas men kritiserar där det ska kritiseras. Han får folk att tro på det de håller på med. De är inte många som har förmågan att få alla att dra åt samma håll. Curre Lundmark är en annan – ”Perra” påminner om honom. De är mer ledare än coacher. De är genuina idrottsledare. För mig är båda två unika på de sättet.

Vad ska Leksand göra för att hålla måttet i SHL?

– Leksand måste byta ut halva laget. Det är inget skämt, de måste byta ut halva laget, kanske mer än halva laget. Om de på allvar vill hålla sig kvar måste de göra om väldigt mycket.

– Man får gratulera, vilket jäkla hjärta de visar. Att de aldrig ger upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.