Damkronorna. Foto: Bildbyrån

Minskat SOK-stöd till hockeyförbundet drabbar Damkronorna

Publicerad

Sveriges Olympiska Kommitté skär ner på det ekonomiska stödet till Svenska Ishockeyförbundet. Något som framför allt drabbar Damkronorna. – Det blir en tydlig minskning på damhockeyn, säger hockeyförbundets ordförande Anders Larsson till SVT Sport.

Efter sommar-OS i Rio 2016 meddelade SOK att de skulle bli sparsamma med bidrag till träning och tävling för aktiva inför 2017. Nu görs samma åtgärd inför nästa år för de som nyss tävlade i vinter-OS i Pyeongchang i februari.

Bland annat sänks det ekonomiska stödet till Svenska Ishockeyförbundet vilket får konsekvenser framför allt för Damkronorna.

– Det känns väldigt tråkigt att stödet minskar. Under den fyraårsperiod som var inför OS i Sydkorea gjorde vi en tydlig satsning på damsidan och det är inte aktuellt nu, säger hockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

”Det är synd”

I satsningen som genomfördes värvades till exempel meriterade tränaren Leif Boork som förbundskapten. Dessutom investerade man i flera träningsläger för landslaget och 15 av spelarna fick stöttning genom SOK:s topp- och talangprogram.

– Den typen av stöd kommer vi inte att ha i samma omfattning längre och det är synd eftersom vi har sett hur mycket det har betytt för den enskilda spelarens livspussel och möjligheter att kunna satsa på hockeykarriären. Det påverkas förstås om SOK har mindre resurser att lägga på vinteridrotter, säger Anders Larsson.

Kan det bli så att hockeyförbundet själva skjuter till pengar för att kompensera Damkronorna?

– Det är jätteviktigt för oss att fortsätta satsa på damlandslaget. Exakt vilka former det kan ta får vi svara på när vi ser slutresultatet av det minskade SOK-stödet. Men vi har tidigare anställt Ylva Martinsen som ny förbundskapten och har en plan tillsammans med SDHL-klubbarna för att utbilda spelarna mer på föreningsnivå eftersom det blir färre landslagssamlingar.

Tror på uppgång

Hur mycket sjunker ert SOK-stöd?

– Det blir en minskning, men exakt hur den kommer att se ut har att göra med SOK:s ekonomiska situation. Det är bara att konstatera att deras budget inte medger annat än att minska resurserna till vinteridrotterna. Man kan inte behålla de nuvarande nivåerna och använda mer pengar än vad som kommer in. Vi har full förståelse för att de måste få ihop sin verksamhet, säger Anders Larsson.

Risken är dock stor att färre damspelare får individuellt stöd, och därför jobbar Svenska Ishockeyförbundet på att förbättra spelarutvecklingen på föreningsnivå.

– Vi som förbund är inne i ett arbete där vi försöker stötta föreningarna till att utbilda spelarna på hemmaplan i större utsträckning. Det går hand i hand med att antalet landslagsläger minskar. Men jag tror och hoppas att SOK-stödet går upp igen ganska snart, säger Anders Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer