Paul Byrons Montreal är nära att slå ut Pittsburgh. Foto: Andre Ringuette/Freestyle Photo/TT

Montreal Canadiens på väg att slå ut stjärnspäckade Pittsburgh Penguins

Uppdaterad
Publicerad

Hade det inte varit för coronapandemin hade Montreal troligtvis missat NHL-slutspelet.

Nu är de bara en match från att slå ut stjärnspäckade Pittsburgh.

I natt vann de med 4–3 och leder nu med 2–1 i matcher.

När NHL i våras avbröts så låg Montreal bara på femte plats i Atlantic Division, och var hela tio poäng från att nå en så kallad wild card-plats för att nå slutspel.

Men laget fick ändå en plats till det så kallade ”kvalspelet” till slutspelet, då de hade en teoretisk chans att nå slutspel.

Pittsburgh med kniven mot strupen

Där ställdes de mot stjärnspäckade Pittsburgh, och är nu bara en enda seger från att slå ut dem och ta en plats i åttondelsfinal. I natt vann de nämligen med 4–3 – och leder därmed med 2–1 i matcher.

– En chans av den här sorten får man inte ofta och vi ska försöka ta den, säger målskytten Paul Byron, som satte 3–3 i den andra perioden, enligt Aftonbladet.

För Pittsburgh, som ledde med 3–1 i matcher, krävs nu två raka segrar för att säsongen inte ska ta slut.

– Vi har gjort många bra saker i de tre första matcherna. Nu handlar det om att säkerställa att vi gör det hela tiden och lita på att vi då får de resultat som vi vill, säger Pittsburghs lagkapten Sidney Crosby, enligt klubbens hemsida.

Fakta: Playoff och seedningskval

NHL-ishockeyns Stanley Cup-slutspel har i år ett specialutformat upplägg. 24 lag, till skillnad från normala 16, deltar och samtliga matcher spelas i de kanadensiska städerna Edmonton och Toronto, där lagen också bor, för att undvika risken för smittspridning av covid-19.

Grundserien avbröts i förtid och de fyra bästa lagen från respektive konferens, när tabellen avslutades, är direktkvalificerade till åttondelsfinalerna som, i vanlig ordning, spelas i bäst av sju matcher. Men för att seeda lagen inför slutspelet spelar Boston, Tampa Bay, Washington och Philadelphia (i den östra konferensen) samt St Louis, Colorado, Vegas och Dallas (västra) i två gruppspel där alla möter alla en gång. Seedningen ligger sedan till grund för hur lagen senare möts i slutspelet.

16 lag gör samtidigt upp om de åtta återstående platserna i åttondelsfinalspelet. De möts i åtta så kallade playoff-möten i bäst av fem matcher där ställningen är som följer.

Östra konferensen:

Pittsburgh–Montreal, 1–2 i matcher

Carolina–New York Rangers, 3–0 (Carolina vidare, Rangers utslagna)

New York Islanders–Florida, 2–1

Toronto–Columbus, 1–1

Västra konferensen:

Edmonton–Chicago, 1–2

Nashville–Arizona, 1–2

Vancouver–Minnesota, 1–1

Calgary–Winnipeg, 2–1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.