Montreal hoppas kunna ta in mer publik till Stanley Cup-finalen. Foto: Bildbyrån

Montreal vädjar till politikerna: Låt 10 500 se Stanley Cup-finalen

Uppdaterad
Publicerad

I natt fortsätter Stanley Cup-finalen inför 16 000 åskådare i Tampa. Lightnings motståndare Montreal Canadiens vill höja sitt publiktak från 3 500 till 10 500 inför final tre på fredag. Men först måste de övertyga politikerna.

Hur mycket bidrar egentligen publiken till ett lags framgångar?

När Victor Hedmans Tampa Bay Lightning vann första Stanley Cup-finalen mot Montreal Canadiens med 5-1 natten till tisdag gjorde man det inför ungefär 16 000 fanatiska floridabor. I natt är det dags för final nummer två – även den spelas i Tampas Amalie Arena.

När serien sen vänder norrut över den kanadensiska gränsen på fredag hoppas Montreal kunna mångdubbla sin hockeytokiga publik.

– Vi hoppas kunna fylla arenan med 50 procents kapacitet, alltså 10 500 åskådare, säger France Margaret Belanger, vice ordförande i Montreal Canadiens till TSN.

Tar in 21 302 åskådare.

Quebecprovinsen, där Montreal ligger, har ändrat sina covidrestriktioner flera gånger under slutspelet. Montreal får i nuläget ta in 3 500 personer i Bell Centre, som i vanliga fall rymmer 21 302 åskådare, flest av alla NHL-lag. Canadiens har nu bett de regionala politikerna om att lätta på restriktionerna.

– Vi har inte haft ett enda fall av covid-19 i Bell Centre sen vi drog igång verksamheten igen den 3 januari. Vi kommer se till att åskådarna är distanserade från varandra, säger Belanger.

Men långt ifrån alla är positiva till Canadiens förfrågan.

– Jag är orolig för att besluten kring folksamlingar i arenor tas mer på grunder av passion för sport, snarare än på vetenskapliga grunder, säger Donald Vinh, infektionsläkare på McGill University Health Centre i Montreal, till TSN.

Final nummer två mellan Tampa Bay Lightning och Montreal Canadiens spelas natten till torsdag kl. 02.00.

KLIPP: Första finalen lätt till Tampa Bay (29 juni)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.