Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Bildbyrån

Moritz Seider: ”Jag är på en riktigt lycklig plats”

Uppdaterad
Publicerad

Moritz Seider är en av VM:s bästa backar.

Och den unge tysken har tagit stora kliv i karriären sedan tiden i Sverige och Rögle.

– Jag är på en riktigt lycklig plats just nu och har blivit en bättre hockeyspelare, säger 22-åringen till SVT Sport.

Seider gjorde avtryck under sin tid i Rögle säsongen 2020/2021 när Ängelholmslaget tog sig hela vägen till SM-final.

Efter SHL-succén gick flytten till Nordamerika och Detroit Red Wings, där han första säsongen utsågs till ”Årets rookie”.

Ishockey-VM

Nu har han vuxit ut till en världsback.

– Den här säsongen spelade jag mer minuter, tacklades mer, blockerade mer skott och Detroit som lag hade bättre statistik än i fjol. Vi hade en hel del framgång trots att det inte blev slutspel. Vi kommer att jobba stenhårt för att nå dit nästa år, säger han till SVT Sport.

”Ett leende på läpparna varje dag”

Trots sin ringa ålder, 22 år, gör han redan sin fjärde VM-turnering. Och Seider har nu en större roll som ledare i gruppen.

– Jag försöker att föregå med gott exempel på isen och utanför tar jag inte mig själv på så stort allvar. Jag försöker att komma in i omklädningsrummet med glädje och ett leende på läpparna varje dag.

I ett första skede tackade Seider nej till VM för att vila upp sig efter en lång säsong där han spelade samtliga 82 grundseriematcher, men förbundskaptenen Harold Kreis är glad att stjärnan ändrade sig.

– Som tur var gjorde han det, Moritz är en väldigt, väldigt stor tillgång för det här laget. Han är stark och lugn med pucken, har bra spelsinne och bidrar med mycket självförtroende både på isen och på bänken. I omklädningsrummet är han en ledare som säger vad han tycker.

Se höjdpunkter från Tyskland-USA här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet