Tysklands Moritz Seider siktar på att ta en ordinarie tröja i Detroit i NHL nästa säsong. ”Allt annat vore en besvikelse”, säger han till SVT Sport. Foto: Bildbyrån

Från ispojke till stjärna – Moritz Seider och Tyskland jagar VM-medalj

Uppdaterad
Publicerad

När Tyskland senast slutade topp fyra i ett hockey-VM jobbade en tioårig Moritz Seider som ispojke.

Nu är supertalangen en av de viktigaste spelarna när landslaget jagar sin första VM-medalj på nästan 70 år.

– Vi är inte rädda för att förlora längre utan vi spelar för att vinna matcher och ta medaljer, säger Seider till SVT Sport.

En av hockey-VM:s största talanger är en tysk back som har tillbringat det senaste året i Ängelholm.

Rögles Moritz Seider, 20, utsågs till SHL:s bäste back under säsongen som gick när skåningarna tog ett skrällartat SM-silver.

Ishockey-VM

– Jag har haft det fantastiskt i Rögle. Pandemin har varit en konstig tid för alla, men jag är väldigt glad att jag hittade en organisation där jag fick mycket speltid. Det har varit ett bra år för min utveckling och jag går med självförtroende in i nästa säsong, säger talangen till SVT Sport.

– Jag lärde mig inte att prata svenska, men ”fika” är definitivt ett ord som jag aldrig kommer att glömma.

Förmodligen borde han redan nu börja undersöka vad det finns för fikaställen i Detroit.

”Allt annat vore en besvikelse”

Att Seider valdes som nummer sex i NHL-draften 2019 överraskade många. Inte minst fansen i Detroit som då visste väldigt lite om det lockige löftet och kritiserade valet.

Men det var då.

Nu höjs i stället röster om att Red Wings måste kalla över honom till nästa säsong.

– Att spela i NHL nästa säsong är definitivt mitt mål och det som jag pushar för. Jag vill ta en tröja i Detroit nästa säsong och allt annat vore en besvikelse.

Och vad har klubben sagt? Hur går dialogen?

– Vi har inte pratat den senaste tiden utan jag tror att det är VM som blir avgörande. Jag vill vara här och nu och tittar inte för långt framåt. Det har varit bra samtal med Detroit, men nu är jag här med det tyska landslaget och det är vad som betyder mest just nu.

Jobbade som ispojke 2010

Senast Tyskland tog en VM-medalj var ett silver 1953. Man har också ett silver från 1930 och ett brons från 1934 på meritlistan.

I år har de redan säkrat en topp fyra-placering och senast det hände – på hemma-VM i Köln/Paris 2010 – jobbade Moritz Seider som ispojke.

Troligtvis är det bara att vänja sig vid att tyskarna går långt i stora mästerskap.

Den här generationen tyska hockeyspelare vet hur det känns att slåss om medaljer (OS-silver 2018), vinna poängligan i NHL (Leon Draisaitl) och gå högt i draften (Stützle och Seider).

– Vi är inte rädda för att förlora längre. Vi vill ha pucken och vill vinna matcher. Det är den största skillnaden jämfört med fem eller tio år sedan. Då spelade vi mer för att inte förlora. Nu spelar vi för att vinna matcher och ta medaljer, säger Seider.

SE OCKSÅ: Moritz hyllar namnen Moritz: ”En overklig spelare”

VM

USA logo

USA

6 - 1

Tyskland logo

Tyskland

1-0, 4-0, 1-1
Riga

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet