Nashville och Los Angeles säkrar slutspelsplats

Slutspelsplatsen låg i Nashvilles händer när Tennesseelaget tog emot Calgary. Men med mindre än en sekund kvar av matchen satte Calgary stopp för glädjeyran.

Till slut var dock slutspelsbiljetten ett faktum – med hjälp från Dallas.

Det var som upplagt för glädjeyra i Bridgestone Arena i Nashville. 17 498 personer i publiken hade upplägget klart för sig: Om Nashville vinner under ordinarie matchtid – då är slutspelsplatsen säkrad.

Nu är ju Calgary, som säkrat divisionssegern i Pacific, inte något enkelt motstånd. Det dröjde också bara fyra minuter in i matchen innan Dillon Dube bjöd på dålig stämning i och med ledningsmålet, assisterad av Mikael Backlund och Rasmus Andersson.

Forsberg tvåmålsskytt

Men Nashville bjöd upp till dans och efter andra perioden var ställningen 2–2. Då klev Filip Forsberg fram och gav Nashville ledningenn två gånger om. Först med halvminuten in i perioden, och senare nästan halvvägs in i perioden som innebar 4–3, sedan Noah Hanifin gett Calgary en kvittering däremellan.

Nashvillefansen hade slutspelsbiljetten i handen i tio minuter. Men i matchens sista sekund – bokstavligen – kom kallduschen via Matthew Tkachuk. Klockan stannade på en tiondel kvar av matchen när pucken letade sig in över mållinjen.

Kvitteringen innebar att Nashville inte på egen hand kunde säkra slutspelsplatsen. Däremot skulle laget öka sina chanser betydligt om man lyckades knipa en extra poäng i förlängning eller straffar. Men det satte Calgarys Elias Lindholm stopp för.

Rasmus Andersson missade ett gyllene läge, men han lyckades plocka upp pucken igen bakom målet och spelade fram till Lindholm som sköt in den.

Blickarna mot Dallas

I stället för att fira fick de nedslagna Nashvillespelarna slå på tv:n. Deras framtid skulle nämligen avgöras i Texas.

Nashville kämpade nämligen om en wild card-plats i slutspelet med Vegas och Dallas, som gjorde upp i ett eget dramatiskt möte i den oljerika delstaten. För Dallas skulle seger under ordinarie tid innebära att slutspelsbiljetten skulle vara i hamn. En seger för Dallas i någon form – i och med Nashvilles poäng för oavgjord match – skulle innebära att Nashville säkrade sin. Vann däremot Vegas under ordinarie tid skulle alla tre lagen fortsatt ha chans till Stanley Cup.

Missade straffar i massor

Även i den här matchen bjöds det på ishockeydramatik. Dallas–Vegas slutade oavgjort vid full tid, 2–2, och efter en mållös förlängningsperiod avgjordes allt på straffar. Först i trettonde straffen lyckades någon sätta pucken i nät. Hjälte blev Dallas Miro Heiskanen, och när William Karlsson därefter missade sin var matchen över – och Nashville kan ställa in sig på Stanley Cup.

Dallas vinst innebar också att Los Angeles Kings är klart för slutspel – där Edmonton står för motståndet i första omgången.

Dallas närmar sig å sin sida slutspelsplats, även om man ännu inte säkrat den. Laget ligger fyra poäng före Vegas, där båda lagen har två matcher kvar att spela.