SVT:s hockeyexpert Maria Rooth ger inte Sverige några chanser i mötet med Kanada.

Nattsvarta prognosen: ”Sverige har noll procents chans”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige besegrade Danmark och ställs mot Kanada i OS-kvartsfinal.

Då kan Damkronorna börja packa väskorna.

– Det är omöjligt för Sverige att ta sig vidare, säger SVT:s expert Maria Rooth.

Sverige besegrade Danmark med 3–1 och knep den tredje och sista kvartsfinalplatsen i grupp B i OS.

– På förhand var det en ganska tuff match även om Sverige är det bättre laget. Klart Danmark vill slå ut Sverige och det blev en jämn match som till slut blir en krigarvinst för Sverige, säger SVT:s expert Maria Rooth.

Damkronorna

Klipp: Sverige besegrade Danmark i måstematchen

Kravet utifrån på Sverige var på förhand att kvalificera sig för kvartsfinal i OS – ett mål de nu nått. Men om resan ska fortsätta längre än så krävs nu ett mirakel.

”Noll procents chans”

Damkronorna ställs nämligen mot giganten Kanada som var fullständigt överlägsna i den grupp A (den seedade gruppen). 33-5 i målskillnad och fyra raka vinster talar sitt tydliga språk.

– Som jag ser det har Sverige noll procents chans. Det är omöjligt för Sverige att ta sig vidare. Men de får gärna motbevisa mig... Sättet som Kanada har spelat har varit otroligt bra, de lämnar ingenting åt slumpen. Alla moment i matchen är viktiga för dem, säger Rooth.

Det kanadensiska laget besegrade till exempel Finland med hela 11–1. Frågan är hur mycket det kan rinna iväg när de ställs mot Sverige?

– Det skulle kunna rinna iväg en hel del. Det blir uppgiften för Ulf Lundberg och de andra att få Sverige att spela på ett smartare och mer kontrollerat sätt än tidigare. Det gäller att spela enkelt, enkelt, enkelt, säger Rooth.

Hur tänker man som spelare inför en sådan här match?

– Jag har spelat mot Kanada många gånger och kan relatera till känslan att man inte kommer vinna matchen. Det finns de tillfällena likt det här när man vet på förhand att det blir för tufft, men man kan ändå göra bra saker. Ta det steg för steg och fokusera på att göra nästa byte så bra som möjligt. Det blir otroligt viktigt att inte gå utanför ramen, utan spela utifrån det man bestämt innan, säger Rooth.

Men det finns mycket att bygga vidare på från detta OS till framtiden, menar SVT:s expert.

– Det här laget har många år framför sig att spela bra hockey. Det kommer bli en chock mot Kanada. Men de har jättemycket att lära och ta med sig till framtiden. för det här är ett framtidslag som Sverige har på banan nu.

Kvartsfinalen Kanada–Sverige spelas på fredag, 14:10 svensk tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet