Huvuddomaren Tim Peel sparkad efter kommentar. Foto: TT

NHL-domaren sparkad efter kontroversiell kommentar

Uppdaterad
Publicerad

NHL-domaren Tim Peel, 53, fick i natt ett abrupt slut på sin karriär.

När 53-åringen visade ut svenske Nashville-spelaren sa Peel:

– Det var inte mycket, men jag ville ge Nashville en jävla utvisning tidigt i ..., hör man honom säga innan man avbröt för reklam.

En kommentar som fick domaren sparkad.

Nashville vann hemma mot Detroit med 2-0. Men det var huvuddomaren Tim Peel som stod i centrum i matchen.

Tidigt i den andra perioden, vid ställningen 1-0 till hemmalaget, åkte svenske Nashville-spelaren Viktor Arvidsson på en utvisning.

Då hör man Peel säga:

– Det var inte mycket, men jag ville ge Nashville en jävla utvisning tidigt i ..., sa domaren innan man gick över till reklam.

Nashville-stjärnan Matt Duchene berättar till ESPN hur han upplevde situationen.

– Det sjuka är att han sa det till Filip Forsberg som satt på bänken. Det är riktigt bisarrt. Det borde inte kunna hända, säger Duchene till ESPN.

Domaren får sparken

NHL-ledningen tittade på ärendet direkt och tog beslutet: Peel får inte döma mer i ligan.

– Tim Peels uppträdande är diametralt motsatt i förhållande till de grundprinciper som våra funktionärer ska följa. Hans kommentarer är på inga sätt berättigade, oavsett kontexten eller hans avsikter. NHL gör vad som krävs för att skydda integriteten, säger Colin Campbell, NHL-chef, till ligans hemsida.

I april var tanken att den 53-årige huvuddomaren, som dömt över 1 300 grundspelsmatcher i NHL, skulle döma sin sista match då Peel går i pension.

Men det blir inga fler matcher för 53-åringen. Ett beslut som inte alla var nöjda med.

– Peel får sparken för att ha gjort vad domare alltid gör, sagt vad domare alltid säger, men åkt fast. Ingen avstängning, varning, utbildning. Utan sparkad – rakt av, skriver Darryl Dobbs, som håller i NHL-sajten Dobber, på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.