Foto: SVT

NHL-hockeyn tillbaka i SVT – efter 28 år

Uppdaterad
Publicerad

Svenska världsstjärnor som Henrik Lundqvist och Erik Karlsson, internationella stornamn som Sidney Crosby och Patrick Kane – allt direkt i SVT. För första gången på snart 30 år kommer SVT sända ett antal matcher från den nordamerikanska ishockeyligan NHL.

– Det känns både lyxigt och roligt att vi på bästa sändningstid kan erbjuda matcher från världens bästa hockeyliga, säger SVT Sports chef Åsa Edlund Jönsson och utvecklar det hela i SVT Sport-bloggen.

Satsningen på NHL i SVT möjliggörs genom det samarbetsavtal som SVT och MTG ingick tidigare i år kring ishockey-VM, CHL och NHL.

– MTG visar samtliga NHL-matcher, runt 1300 per år, på våra olika kanaler. Samarbetet med SVT är ett utmärkt upplägg där en helt ny publik kommer att få upp ögonen för en av sportvärldens absoluta pärlor, säger Per Nunstedt, Vice President MTG Sport.

”Månadens match”

Under rubriken ”Månadens match” kommer SVT att sända en match per månad under perioden oktober till maj. Premiärmatchen blir mellan New Jersey Devils och Gabriel Landeskogs Colorado Avalanche den 7 oktober. Matchen sänds i SVT2 och SVT Play med start 20.00. Det är också Devils första NHL-match den här säsongen.

Chris Härenstam kommer att kommentera ”Månadens match” för SVT och studioprogrammet kommer ledas av Marie Lehmann och Dusan Umicevic. Expertkommentatorer blir SVT:s Mikael Renberg och Jonas Andersson, tillsammans med inbjudna hockeyprofiler.

– Det här blir superkul, både för egen del och för hockeyintresserade svenskar. SHL i all ära men nu kliver vi upp en nivå, säger Mikael Renberg, som knappt kan vänta på att det börjar.

Ishockey är en stor och viktig del av SVT:s sportutbud. SVT kommer de närmsta åren att sända från ishockey-VM för både herrar och damer, junior-VM, CHL, Euro Hockey Tour, SDHL, TV-pucken och Stålbucklan.

– Jag vet ingen annan TV-kanal i världen som har en sådan bredd i sitt hockeyutbud som SVT har. Jag är stolt över att tittarna kan se både talanger och världselit hos oss.

 Förra säsongen spelade ungefär 80 svenskar i NHL och majoriteten av spelarna från det svenska landslaget som tog VM-guld i maj hämtades från den nordamerikanska ligan.

De här matcherna sänds i SVT:

7 oktober: New Jersey-Colorado, 20.00 i SVT2

4 november: Ottawa-Vegas, 20.00 i SVT2

16 december: Boston-New York Rangers, 23.00 i SVT2

13 januari: Pittsburgh-Detroit, 19.00 i SVT2

11 februari: Dallas-Vancouver, 22.00 i SVT1

4 mars: Anaheim-Chicago, 22.00 i SVT2

Matcherna i april och maj är inte spikade ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.