Foto: TT Nyhetsbyrå

NHL-målvakten hyllade elevers kamp mot vapenvåld

Uppdaterad
Publicerad

Det blev känslosamt när Florida spelade på hemmais för första gången sedan skolskjutningen då 17 skolelever dog. Innan matchen talade en uppenbart illa berörd Floridaspelare till hockeypubliken.

– Våra hjärtan blöder för er. Inga barn ska behöva gå igenom det som hände i min hemstad, säger Floridas målvakt Roberto Luongo.

Femton minuters bilväg från där den fasansfulla skolmassakern på Marjory Stoneman Douglas High school spelar Florida sina hemmamatcher. I Skolskjutningen som ägde rum för en vecka sedan miste 17 människor livet och fjorton skadades.

Inför den första hemmamatchen sedan tragedin kämpade målvakten Roberto Luongo med tårarna när han talade till ishockeypubliken.

twitter

– Våra hjärtan blöder för er. Det är fruktansvärt. Inga barn ska behöva gå igenom det som hände i min hemstad, sa den 38-årige tvåbarnspappan med darrande röst.

Bor själv i Parkland

Roberto Luongo bor själv i Parkland sedan tolv år tillbaka, med sin fru och två barn som går i skola i den drabbade staden. När massakern inträffade befann sig dock Luongo i Kanada. 

–  Vi var i Vancouver förra veckan, när det hände. Det kändes väldigt svårt att jag befann mig på västkusten och inte kunde skydda min familj.

Berömmer manifestationen mot vapenlagar

Floridas målvakt passade också på att berömma elevernas manifestationer för att få till en förändring av landets vapenlagar.

– Jag har sett på tv-nyheterna vad barnen från Douglas har gjort. Ni är så modiga. Ni inspirerar oss alla. Ni ger oss hopp inför framtiden.

– Det är dags för oss, som ett samhälle, att börja agera. Nu får det vara nog.

Florida vann matchen mot gästande Washington med 3–2. Ett av Washingtons mål gjordes av svenske Andre Burakovsky.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.