Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nicklas Lidström om sista mötet med Börje Salming: ”Väldigt kärleksfullt” Foto: TT/SVT

Nicklas Lidström om sista mötet med Börje Salming: ”Väldigt kärleksfullt”

Uppdaterad
Publicerad

Svensk ishockeys två bästa backar genom tiderna, Nicklas Lidström och Börje Salming, hyllades för en vecka sedan på Tidernas hockeygala.

Mindre än en vecka efter sista mötet med idolen Salming fick Lidström ett SMS från familjen.

– Det var med bestörtning man fick ta emot dödsbeskedet, berättar Lidström för SVT Sport.

När Nicklas Lidström fick pris som tidernas svenska herrspelare förra veckan var det inget tvivel om vem han var först att tacka – Börje Salming.

Barndomsidolen från Kiruna som banade vägen för så många svenskar och inspirerar ishockeyspelare än i dag. Efter galan träffades de båda, som bildade Tre Kronors backpar i Canada Cup 1991, för sista gången.

– Jag träffade Börje som snabbast efter galan i korridorerna innan Börje skulle åka därifrån. Så det var ett väldigt kort möte, men väldigt kärleksfullt och speciellt, berättar Lidström för SVT Sport.

Lidström om relationen

En timma innan Börje Salmings bortgång blev officiell fick Lidström ett meddelande från Börjes fru Pia. Ett ”bestörtande besked” berättar Lidström, som menar att det betytt mycket för Salming att ha blivit hyllad både i Sverige och i Toronto de senaste veckorna.

– Jag tror hyllningarna har betytt jättemycket för Börje. Jag tror det gav honom mycket glädje i slutet av hans liv.

Hur mycket kontakt hade ni? 

– Inte så mycket när jag var aktiv och spelade i USA. Men mer efter karriären på olika galor eller välgörenhetsmatcher. Det var då man lärde känna personen Börje istället för hockeyspelaren.

”Det visar vilken stor person Börje var”

Ända sedan Salming fick beskedet om ALS har Lidström funnits där för att hjälpa till på olika sätt, inte minst bidragit till familjens nystartade stiftelse.

– När Börje startade den här stiftelsen tänkte han på de som kommer drabbas i framtiden, inte på sig själv alls. Det kanske visar vilken stor person Börje var. Han tänkte på de som kommer senare.

Hur kommer du minnas Börje?

– Framför allt kommer jag att minnas personen Börje Salming. En otroligt ödmjuk, omtänksam och väldigt varm person som tänkte mycket mer på andra än sig själv. Sen också hockeyspelaren som var en banbrytare för oss svenskar som kom in senare i NHL. Jag tror att svensk ishockey hade tagit klivet över till NHL, men vi tog nog ett mycket snabbare kliv tack vare Börje. Han öppnade upp ögonen för att svensk hockey är väldigt bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.