Nya NHL-skrällen: Mästarlaget Washington utslaget ur Stanley Cup-slutspelet

Washington är utslaget ur NHL-slutspelet. Mästarlaget tappade både en 2–0- och en 3–1-ledning i den sjunde och avgörande åttondelsfinalen. Men det krävdes en och en halv förlängningsperiod för Carolina att få in segermålet.

– Mycket tuffhet och brustna hjärtan, säger Washingtons stjärna Alexander Ovetjkin.

Ytterligare en skräll är ett faktum i NHL-slutspelet i ishockey. Efter att Tampa Bay, Pittsburgh, Winnipeg, Calgary och Nashville alla slagits ut mot sämre rankade lag i grundserien kom nog den största knallen.

Washington, för knappt ett år sedan mästarlag, förlorade mot Carolina, med en anonym spelartrupp och som inte vunnit Stanley Cup på 13 år, i den sjunde och avgörande åttondelsfinalen – 3–4 efter förlängning på hemmais.

– Det är jobbigt. De två första perioderna dominerade vi. Det var en grym matchserie. Mycket tuffhet och brustna hjärtan, säger Washingtons forwardsstjärna och lagkapten Alexander Ovetjkin till NHL:s webbplats.

”Enorma räddningar”

Inför sin egen publik hade stjärnfyllda Capitals ledningen med både 2–0 – efter ett 1–0-mål av André Burakovsky – och gick fram till 3–1 när Carl Hagelin spelade fram Jevgenij Kuznetzov i andra perioden. Carolina, med Lucas Wallmark som center och ende svensk i laget, reducerade till 2–3 i slutet av andra genom finländske Teuvo Teräväinen och kvitterade i början av tredje genom assisterande lagkaptenen Jordan Staal och tog matchen till förlängning.

I den femte perioden, efter totalt 91.05 minuter effektivt spel, spelade den 37-årige lagkaptenen Justin Williams, som var med när Carolina överraskande vann Stanley Cup 2006, fram Brock McGinn till 4–3 och bortalagets nya slutspelsskräll var ett faktum.

– Det hade varit lätt att packa ihop, speciellt mot ett sånt här lag. Men vi får med oss några enorma räddningar och några enorma mål. Och inget är viktigare än Brocks, säger Williams i tv-intervjun från isen.

Flera spelare tillgängliga för VM

Hurricanes möter nu ett annat skrällag, Robin Lehners New York Islanders som slog ut Pittsburgh i fyra raka matcher, i kvartsfinalserien i bäst av sju som inleds natten mot lördag svensk tid.

Washingtons uttåg kan innebära fler storstjärnor i Tre Kronor under VM i Slovakien i maj. André Burakovsky visade att han är het genom att sätta matchens första mål. Även Carl Hagelin spelade stabilt, och utsågs till en av matchens bästa spelare. Assisterande kaptenen och stjärncentern Nicklas Bäckström hade två skott på mål men förblev mållös.