Nye förbundskaptenens guldrika karriär

Uppdaterad
Publicerad

Tre Kronors nye förbundskapten är blågul in i själen, och har glidit på en segerfylld is ända sedan han vann TV-pucken som lagkapten för Stockholm 1983.

– De duktigaste i TV-pucken fick fortsätta i pojklandslaget och sedan rullade det på hela tiden, förklarade Johan Garpenlöv sin utveckling för SVT Sport redan 1990.

1991 hade Johan Garpenlöv redan vunnit två SM-guld med Djurgården, när han var med och tog sitt första VM-guld. 1992 vann han sitt andra VM-guld, blott 24 år gammal. Sedan gjorde Garpenlöv tio säsonger i NHL, innan han återvände hem till Djurgården och tog SM-guld direkt, år 2001.

Johan Garpenlöv har senare varit både Team manager och assisterande förbundskapten för Tre Kronor, och efter VM-gulden 2017 och 2018 är han den ende som har vunnit två VM-guld i rad både som spelare och ledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.