Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Maria Rooth och Morgan Johanssons resonemang om tacklingar på damsidan: ”Ska vara samma som för killarna”. Foto: SVT/Bildbyrån

Oense om tacklingar på damsidan: ”Det finns en fara med det här”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Ishockeyförbundet vill att tacklingar på damsidan ska tillåtas i en ännu lägre ålder.

Men SVT:s expert Maria Rooth tycker det finns risker med det.

– Internationellt har man inte det här, säger hon.

Stockholm Nords Tilde Wahtramäe fick en hård tackling och lämnade arenan i ambulans under mötet med Uppland. Det ska trots omständigheterna dock vara bra med henne.

Det har nyligen införts på damsidan att man får tackla spelare som åker i samma riktning redan vid 13 års ålder.

Morgan Johansson, ansvarig för spelarsäkerhet på Svenska Ishockeyförbundet, gästade SVT:s studio efter incidenten.

– Det är ingen farlig sport, men den är inte riskfri heller. Vi måste lära tjejerna att inte sätta sig i utsatta situationer. Samtidigt som vi inte får ta bort ansvaret på den som tacklar. Utbildningen är jätteviktig i den här frågan, säger han.

”Finns en fara”

En väg att gå för att underlätta utbildningen tycker han är att tillåta tacklingar lika tidigt som på herrsidan, alltså vid 12 års ålder.

– Jag tycker att det ska vara samma regler som för killarna. Förutom open ice-tacklingar, för det gillar jag inte. Det är en stor skaderisk kring dem.

SVT:s expert Maria Rooth håller dock inte riktigt med.

– Sverige är en ö i det här, internationellt har man inte det här. Jag tycker att det finns en fara med om Sverige sänker åldern. Sen ska man ha en utbildning för hur man tar emot en tackling oavsett. Spelarna måste bli bättre på att vara närmare sargen, säger hon.

Se SVT:s sändning från TV-pucken här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.