Olle Liss om den osannolika succén

Uppdaterad
Publicerad

Från allsvenskan till Tre Kronor på mindre än tre månader. Det låter som ett skämt – ett spratt mitt i april – men nej, det är verkligheten för masen Olle Liss som just nu lever sin dröm.

– När Popovic skickade SMS så trodde jag att det var ett skämt, vem driver med mig nu, tänkte jag.

Olle Liss är en blond hårfager 25-åring från Dala-Floda. Ett ställe där alla nu vet vem han är. Å andra sidan: Olle vet vilka alla i Dala-Floda är: Dryga 700 invånare bor i där, inte fler. 

– Jag ska ringa alla i byn och be de kolla på det här reportaget, skriver han till SVT Sport. 

Olle Liss är killen som stått för en smått osannolik hockeyresa. Ni vet en sån där som slår ner som en blixt och tar alla med storm. För tre månader sen var han en habil spelare i allsvenska Pantern. Bra, absolut, men inget extraordinärt. För knappa tre månader sen fick han så möjligheten att avsluta säsongen i SHL-laget Rögle. Inget konstigt i sig, de flesta spelarna i allsvenskan har klausuler som möjliggör en flytt till SHL under säsong. Väl där hände någonting. Plötsligt var inte Liss ordinär. Han var väldigt längt ifrån att vara ordinär. Han blev extraordinär. Han klev in i säsongsavslutningen och var Rögles bäste spelare. Liss, öste in poäng och landade på 14 på blott 11 matcher. Han blev ”The Talk of The Town”.

– Jag har inte ett bra svar på varför alla pusselbitarna föll på plats. Jag vet bara att jag lever min dröm. Vissa säger att jag har ett bra skott, de kanske har rätt, jag vet inte, säger han och ser märkbart generad ut.  

Det är tydligt att han inte är van vid den här typen av uppvaktning. Den här typen av bevakning. För 19-årige superlöftet Lias Andersson är intervjuer en vardag. Där Lias, efter att ha blivit intervjuad säger: ”Blev kanon det här, imorgon går jag in å hänger dit en kasse i första så kör vi mer media sen”  – Där undrar Liss försynt istället: ”Blev det verkligen bra det här?” Kontraster.

Succé i Rögle – succé i Tre Kronor

Succén i Rögle skulle bädda för något ännu större, en möjlighet att få visa upp sig i Tre Kronor. En trupp som presenterades den 1:a april. Och nej, det var inget skämt.

– Jag har alltid trott på mig själv men att det skulle gå såhär snabbt, nej det trodde jag inte.

Inte nog med att han fick chansen i Tre Kronor. I sin andra landskamp mot Slovakien så sköt han hattrick. På mindre än tre månader gick han från allsvenska Pantern till att dela 1:a platsen beträffande poängsnitt i hela SHL. Visserligen på betydligt färre matcher än Elias Pettersson, men ändå. Och därifrån till braksuccé i Tre Kronor.

– Skillnaden är inte så stor när man spelar med riktigt bra spelare. Det har jag fått göra både här och i Rögle.

Även om Liss trotsat naturlagarna hittills så är chanserna till spel i VM i år, mycket små. Det ska vi vara ärliga och säga. Men vem vet blixten har slagit ner fler gånger denna säsong för Liss. Och apropå blixtar och storm. Hans utseende påminner om asaguden Tor. Blont, långt hår. Kraftig kroppsbyggnad och ett särskilt vapen på isen, en hammare till skott.

– Ha ha, jag har faktiskt hört det där förut.

Olle Liss

Född: 24 oktober 1992

Längd: 187 cm

Vikt: 91 kg

Klubbar:  Leksand, Halmstad, Björbo, Kristianstad, Ålborg, Västervik, Pantern, Rögle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.