Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån.

Olympisk offensiv ska höja damhockeyn

Uppdaterad
Publicerad

Damkronorna har halkat efter och inte tagit en mästerskapsmedalj sedan 2007.

En ny satsning ska höja nivån på Sverige igen – målet är OS-medalj 2026 och 2030.

– Det är bra att de gör en satsning så damhockeyn går framåt, säger Ebba Hedqvist som är en del av satsningen.

Satsningen olympisk offensiv görs i samarbete mellan Sveriges olympiska kommitté, svenska ishockeyförbundet och SDHL med målet att ta medaljer.

20 utespelare och fyra målvakter mellan 15 och 19 år har tagits ut och är en del av laget under hela säsongen. Nästa år görs en ny uttagning.

Gruppen har flera samlingar under året, bland annat med Damkronorna som man spelat internmatcher mot, och de får extra träning, stöttning och tester.

”Mycket tävling”

– Det har varit mycket mängd, väldigt jobbigt och mycket tävling. Vi har jobbat hårt för att få in den biten. Det här är inte ett vanligt landslag utan det handlar mycket om individen, att få de att tävla och flåsa Damkronorna-spelarna i nacken, säger Andreas Karlsson som är ledare i satsningen samt förbundskapten för U18-landslaget.

Han menar att även inom laget finns det många att jaga då det är så många olika årskullar.

Modos Mira Hallin, 16, är en av spelarna som är med i offensiven. Hon ser positivt på satsningen.

– Det finns mycket som kan utvecklas, och det gör också att de som är uppe i Damkronorna kanske blir lite stressade att någon annan kanske tar deras plats och de yngre vill upp i offensiven.

Hon tycker att matchspel mot Damkronorna har gett mycket.

– Det märks att det blir ett högre tempo, man blir bättre och bättre och utvecklas mer.

”Rimligt mål”

Brynäs unga målvakt Felicia Frank har vaktat målet mot Damkronorna och säger att flera tips och trix som de fått via satsningen varit nyttiga.

– Det är en viktig satsning, framför allt för att lyfta damhockeyn. Det är kul för oss unga att få något mellan U18 och Damkronorna som man kan sikta mot.

Att Damkronorna, som varit mil ifrån medalj och till och med trillat ur A-VM, ska tampas om medaljer igen om drygt tre år ser Andreas Karlsson som ett rimligt mål.

– Absolut, annars hade man inte startat det här. Bestämmer man sig för att göra något ska man göra allt i sin makt för att lyckas uppnå sitt mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.