Skellefteå klart för SM-final mot Växjö

Skellefteå är klart för SM-final mot Växjö.

Jonathan Johnsson satte det avgörande målet i 1-0-segern borta mot Örebro och målvakten Linus Söderström höll sin femte nolla i slutspelet.

– Vi är inte klara än, vi ska gå hela vägen, säger Jonathan Pudas till Aftonbladet.

Matchen stod länge och vägde och såg ut att vara mållös inför den tredje perioden, men med bara 15 sekunder kvar av den andra perioden satte Johnsson 1-0 till Skellefteå.

Efter en tekning i offensiv zon kämpade västerbottningarna till sig pucken och mitt i all röra kunde Jonathan Johnsson vispa in en backhand bakom Jhonas Enroth i målet.

– Bra av (Jonathan) Pudas att få igenom pucken. Det gällde att hitta någon yta och få träff på pucken bara. Skönt, sade målskytten till C More i periodpausen.

Pudas: ”Väldigt speciell grupp”

Örebro, som var tvungna att vinna för att tvinga fram en sjunde och avgörande match, behövde gå för det rejält i den tredje perioden. Med en och en halv minut kvar plockade man ut målvakten Enroth och skapade ett visst tryck, men kvitteringen uteblev.

Johnssons mål i slutet av den andra perioden blev matchens enda.

Skellefteå vände därmed underläge 0-2 i matcher till totalt 4-2. Bara tre gånger på 71 matchserier har ett lag lyckats vända ett 0-2-underläge.

– Jag tycker vi har en väldigt speciell grupp i år. Jag tycker vi visat det många gånger i år när vi varit lite illa ute. Det här åren har varit ett av de roligaste åren och det är för att vi har en sådan fantastisk grupp, säger Jonathan Pudas till Aftonbladet.

Söderström tangerade Livs rekord

För målvakten Linus Söderström var det här slutspelets femte nolla och den tredje i semifinalserien mot Örebro. Han tangerar därmed Stefan Livs slutspelsrekord från 2003/2004 på fem hållna nollor.

Finalserien mellan Växjö och Skellefteå inleds på lördag den 15 april. För Skellefteå är det den nionde SM-finalen i klubbens historia, för Växjö den fjärde.

SE OCKSÅ: Pudas avgör med jätteskott – då lyfter taket (9 april 2023)