Johan Stark och Pandora Nåtby. Foto: Bildbyrån

Huvudbry inför JVM: ”Vi söker svar”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen presenterade i går nya restriktioner och rekommendationer för att motverka smittspridningen av covid-19.

Besked som Svenska Hockeyförbundet (SIF) inte såg komma.

– Vi var inte riktigt beredda på de här restriktionerna, säger Johan Stark, generalsekreterare på SIF till SVT Sport.

Från den 23 december avråder regeringen bland annat från deltagande i olika typer av cuper och läger. Beskedet har påverkat det Svenska Hockeyförbundet i arbetet med U18-tjejernas JVM som spelas i Mjölby och Linköping (premiär 8 januari).

– Vi, inklusive alla andra, blev lite tagna på sängen med de nya restriktionerna. Vi fick ingen ”heads up” om att de budskapen skulle komma så fort. Vi träffade RF (Riksidrottsförbundet) med alla specialidrottsförbund i morse. Och vi vet inte riktigt hur vi ska förhålla oss till rekommendationen runt lägre cuper och hur vi ska förhålla oss till dem med vår internationella turnering, säger förbundets generalsekreterare Johan Stark till SVT Sport.

– Vi behöver reda ut det här mer och söker svar, helt enkelt. Det här är så färskt. Vi har samtal med RF och har personal som söker Folkhälsomyndigheten. Vi behöver klarna i vissa saker och vad som gäller utifrån restriktionerna.

”Inte beredda”

Det låter som att VM är i fara?

– Jag vill vara jätteförsiktig med att säga att det är det eller inte. Vi har ett VM som börjar 8 januari och det är klart att vi vill ha svar. Det är inte bara vi, andra förbund också. Vi behöver prata med smittskyddet regionalt och annat också. Vi var inte riktigt beredda på de här restriktionerna.

När skulle du säga att ni vet mer?

– Jättesvårt att svara på. Just nu är det jätteviktigt att vi jobbar för genomförande och hämtar samtidigt information om vad saker och ting innebär vid ett genomförande. Och vi ser till att vi ligger rätt ute med det säkerhetsarbete som vi gjort hittills. Det är mycket frågetecken för många.

”Vi behöver svar snabbt”

Har ni någon tidsplan och ett datum där ni vill ha allt klart?

– Nej, det har vi inte, men mästerskapet drar igång 8 januari och vi behöver svar snabbt.

Är du orolig?

– Vi har levt i pandemin i några år så man börjar bli lite härdad, eller hur? Därför är det viktigt att vi jobbar för genomförande och ingenting annat. Ingen kritik mot någon, vi har enorm respekt för situationen och det jobb som görs. Vi är inga experter på det här så, men vi var inte beredda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.