Pettersson har tystat tvivlarna: ”De får snacka hur mycket de vill, jag bryr mig inte”

Uppdaterad
Publicerad

Elias Pettersson har fått en drömstart på sin NHL-karriär. På tio matcher har han inte bara fått taket att lyfta på Rogers Arena, han har dessutom gjort tio mål och sex assist – bättre än självaste Wayne Gretzky.

– Drömmar kan inte vara för mycket, jag har jobbat sjukt hårt för det här, berättar Elias Pettersson för SVT Sport.

Under fjolårssäsongen ledde han Växjö till SM-guld och vann hela SHL:s poängliga som 19-åring. Det spelet har han tagit med sig in i NHL och det dröjde inte längre än 13 minuter och 48 sekunder av debuten innan Elias Pettersson hade gjort sitt första NHL-mål i karriären. 

Därefter har poängskörden fortsatt och med sina 16 poäng på tio matcher leder Elias Pettersson poängligan för nykomlingar i NHL, trots att han spelat fem matcher mindre än både tvåan och trean. 

“Fick rysningar”

– Det är lätt att prata om att det bara är träning för att komma dit man vill, men det är precis vad det är och jag har alltid drömt om att spela i NHL. Bara man vill något och har drömmar, för drömmar kan inte vara för mycket. Jag har jobbat för det här sjukt mycket, säger Pettersson och fortsätter berätta om debutmatchen mot Calgary hemma i Rogers Arena, den 3 oktober.

– Jag hade inte så stora förväntningar, jag ville bara att pucken skulle släppas och att jag skulle få göra min debut. Att jag fick göra 1+1 redan i första matchen hjälpte mig så klart väldigt mycket. För gör man poäng får man mer självförtroende, säger han när SVT Sport träffar honom i Vancouver.

Pettersson har lyckats göra fler poäng än vad Mats Sundin och Peter Forsberg gjorde tillsammans på sina nio första matcher. Det är till och med bättre än vad självaste Wayne Gretzky lyckades med. 

Tystat tvivlarna

Den största framgången i en enskild match kom i fredags när Elias Pettersson stod för två mål och tre assist. Ett av målen var kvitteringen till 6-6, i den vilda hemmamatchen mot Colorado, med 36 sekunder kvar av den tredje perioden. Senare spelade han även fram till det avgörande målet i förlängningen. 

– Det är sjukt mäktigt. Det är första gången jag hör dem så här högljudda i publiken. Jag fick lite rysningar när vi kvitterade. 

Dagen innan, det vill säga i torsdags, prisades han för sina insatser och blev utnämnd till NHL:s bästa nykomling för oktober månad. Trots att han var skadad nästan halva tiden och missade sex matcher. 

– Det är ett pris jag är otroligt stolt över, det finns så många bra rookies i den här ligan, säger Pettersson och fortsätter: 

– Sen blir det kanske lite mer press på mig men jag har fått press på mig sen några år tillbaka, så jag är van.

Inför säsongen fanns det de som ansåg att Elias Pettersson inte var redo för NHL, att han inte hade storleken för det. 

“Det är en del av hockeylivet”

– Jag har fått höra hela livet att jag är tunn men ändå fortsätter jag prestera.

Kan man säga att du motbevisat tvivlarna?

– Ja, jag tycker att jag kanske gjort det. Men de får snacka hur mycket de vill, jag bryr mig inte. 

Hösten har dock inte bara varit fylld av lycka. Redan under femte matchen, i bortamötet med Florida, tacklades 19-åringen så pass illa av Mike Matheson att han drabbades av en hjärnskakning. Den höll honom borta från spel i sex matcher och det tog två veckor innan Pettersson deltog i en match igen.

– Det var så klart tråkigt. Jag vill alltid vara på planen och hjälpa laget att vinna. Men skador kommer och jag har haft skador tidigare. Det är en del av karriären och hockeylivet. Det är bara att ta hand om skadan och jobba sig tillbaka och försöka komma tillbaka där jag började.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.