Psykologen: Vi använder fel modell i ungdomsidrotten

Uppdaterad
Publicerad

Så här i TV-pucken-tider är alltid ”toppning”, ”tidig utslagning” och ”selektering” heta samtalsämnen. Hur värnar vi om våra ungdomars idrottande? På fel sätt, menar idrottspsykologen och författaren Johan Fallby, som gästade SVT Sports studio i samband med just TV-pucken.

Enligt Johan Fallby finns det tre olika vägar att gå. Friskvårdsmodellen, som bygger på motionsidrott. Motivationsmodellen, som handlar om breddidrott – och standardmodellen, den vi använder oss av mest och som bygger på talang och elitsatsning. I stället menar idrottspsykologen att vi ska tillämpa motivationsmodellen, därför att:

– De som inte har motivation kommer inte att nå hela vägen fram. Och det är att skapa motivation och de fina miljöerna, med fint ledarskap fina modeller, sunt förhållningssätt från föräldrarna och allt runt omkring – hur man presenterar idrott för barn. Det är ju glädjen avgör hur långt man kommer, säger Fallby.

TV-pucken

”Fysiska och psykiska risker”

Johan Fallby har varit rådgivare för Svenska fotbollförbundet under tio år, och har skrivit en bok om just den här frågan.

– Det finns så många risker med att selektera tidigt. Och det är både fysiska och psykiska risker. Både att sluta tidigt ökar, och risken med skador ökar – både på kort och lång tid. Det finns i dag exempel på förslitningsskador på spelare i 12, 13 års åldern. Och det måste man verkligen ta på allvar, säger Fallby.

Efterlyser varierad träning

Vad är exempel på en positiv miljö?

– Jag tycker att man ska ha en varierad träning tidigt, så man får prova på olika saker. Forskning säger att det behövs mycket träning, men den träningen ska vara allsidig. Olika idrotter i olika miljöer. Då får man olika rörelsescheman, olika grupper att hantera och lär sig olika kulturella och sociala grupper.

Se hela intervjun här, som bland annat tar upp ämnet ”akademier” – vara eller icke vara?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

TV-pucken

Mer i ämnet