Foto: Bildbyrån

Reideborn: ”Misär – vi har gråtit omlott”

Uppdaterad
Publicerad

Spelarflykt, idel förluster – och nu ett ångestkval för att hänga kvar i SDHL.

Målvakten Sofia Reideborn kom till klubben för att få fart på karriären igen, men inget blev som hon hade tänkt.

– Man har fått spela för sig själv för vi får absolut ingen stöttning från föreningen. Det är ingen som lyssnar på oss, säger hon till SVT Sport.

Göteborg HC har släppt in 186 mål den här säsongen, och förlorat samtliga 36 matcher.

Sofia Reideborn, som tidigare spelat flera säsongen i SDE innan hon tog en paus från damhockeyn, suckar.

– Jag kan bara tala för mig själv och de jag står nära. Men vi har mått väldigt, väldigt dåligt. Om jag skulle beskriva den här säsongen med ett ord skulle jag nog välja misär. Det är många som inte har pallat. Vi har gråtit omlott nästan, säger hon.

Bakom förlusterna finns ett stort missnöje med organisationen, ledarskapet kallas katastrofalt. Förutom att 14 spelare samt tre tränare lämnat laget avsa sig Margot Möllersten kaptensrollen under säsongen.

”Här blir jag inte kvar”

– Vi har uttryckt mycket vad vi känner och tycker men inte fått gehör från någon. Det är jättefrustrerande när man som spelare har en ambition och vill och det är många unga här som vill. Jag har lärt mig att inte gräva ner mig i det som varit dåligt för då kommer jag bli helt förstörd. Det är så mycket som är dåligt, säger Reideborn.

22-åriga målvakten bröt sitt kontrakt med SDE under uppmärksammade former. Trots det stora missnöjet har det inte varit aktuellt nu.

– Hade jag inte brutit det kontraktet hade jag nog inte varit kvar i dag. Men nu vill jag avsluta detta på ett bra värdigt sätt. Jag vill verkligen bara hålla oss kvar och sen åka hem till familjen i Stockholm. Här blir jag inte kvar.

Det negativa kvalet mot Skellefteå inleds på bortais under onsdagen. Efter 36 raka förluster krävs nu två segrar för att Göteborg HC ska spela i SDHL även nästa säsong.

Vad talar för er?

– Oj, jag vet inte. Det är jättesvårt att säga. Vi möter ett lag som är mer på vår nivå men har inte fört en match på hela säsongen. Men vi har haft en gemensam fiende och har kommit ihop som lag mot alla odds. Det kanske är det.

Klubben: ”Sorgligt på alla sätt”

Ordförande Jan Mellgren vill betona att klubben mår bra om man ser till ungdomslagen och parahockeyn, men skriver under på att de misslyckats med damlaget.

– Naturligtvis är det sorgligt och tråkigt på alla sätt när spelare flyttar och ger upp och inte tycker att det fungerar. Vi har misslyckats – det är inget snack om saken. Oavsett hur det blir, om vi håller oss kvar eller åker ur, måste vi sätta oss ner direkt och rannsaka oss själva och se vad vi måste förändra, vad som gjorde att det blev så fel, säger han till SVT Sport.

KLIPP: HV71 vinner rekordlång match mot Modo i SDHL-slutspelet (14 mars):

Så spelas kvalet

(Bäst av tre matcher)

16 mars Skellefteå-Göteborg HC

19 mars Göteborg HC-Skellefteå

20 mars Göteborg HC-Skellefteå

16 mars Malmö Redhawks-AIK

19 mars AIK-Malmö Redhawks

20 mars AIK-Malmö Redhawks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.