Foto: Bildbyrån

Grönborg: ”Jättekul att ni spekulerar och hittar spelare som vill vara med på VM”

Uppdaterad
Publicerad

Det är ännu bara två NHL-spelare som själva bekräftat att de ska spela ishockey-VM. Förbundskapten Rikard Grönborg vill gärna släppa namnen – men uppskattar mediernas ”spelaravslöjanden”.

– Jag tycker det är jättekul att ni spekulerar och hittar spelare som vill vara med på VM, säger han till SVT Sport.

Rikard Grönborg hänger förstås med i nyhetsflödet inför VM.

– Det visar ett fantastiskt intresse hos svensk media och hockeypublik så klart, säger Grönborg.

Ishockey-VM

När planerar hockeyförbundet berätta vilka spelare som är klara för VM-spel?

–  Det bör bli ganska snart. Vi väntar på ett par okej till från NHL, vi vill komma ut med det så fort som möjligt men måste ha respekt för de olika processerna.

På torsdagen valde stjärnskottet Elias Pettersson att bekräfta sin medverkan på VM i Slovakien i maj. Men Grönborg är förtegen.

– Jag kommenterar inte något namn innan vi gått ut med det, men så klart är det jättekul att Elias är positiv till VM.

”Pettersson är som bäst i tuffa situationer”

När förbundskaptenen nu kan blicka tillbaka på Petterssons drömsäsong låter han minst sagt inspirerad över att samarbeta med 20-åringen under våren.

– Det har varit en fantastiskt resa för honom. Han har verkligen producerat när han varit hel och frisk. Att vara favorit till att vinna rookiepriset visar vilken fantastisk talang det är och vilken säsong han haft.

– Att han var som bäst för Växjö i slutspelet visar också att han är som bäst i tuffa situationer.

Grönborg har gjort sig känd som en god relationsskapare som sällan får ett nej tack från NHL-spelare om det inte handlar om skador.

De svenska fansen kan räkna med ett stjärnfyllt gäng.

– Det finns ett jättestort intresse och kommer vara en majoritet av NHL-spelare. Jag tror att det var 95 svenska spelare i NHL den här säsongen så det finns en stor pool av tillgängliga spelare.

– Sen gäller det för oss att hitta en balans bland de här berömda rollerna i laget. De som jag pratat med som tvingats tacka nej har verkligen uttryckt hur tråkigt det känts.

Ni har spelat ett gäng träningsmatcher senaste veckorna. Kan du lyfta fram en spelare som stuckit ut?

– En sådan som Daniel Zaar har varit riktigt bra. Även pålitliga spelare som Dennis Rasmussen och Anton Lander, samt Johnas Enroth i mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet