Foto: Bildbyrån

Rooth: ”Djurgården favorit i derbyt mot SDE”

Uppdaterad
Publicerad

Djurgården får gälla som favorit i kvällens derby mot SDE. Det säger SVT-experten Maria Rooth.

– Men det borde bli en jämn och målsnål historia om vi ser till historiken lagen emellan, säger hon.

Djurgården kommer till matchen på Hovet mot SDE med två raka matcher i bagaget. Djurgården har övertygat både mot Linköping (3-1) och nu senast mot AIK (5-1).

– Framförallt har norska toppspelaren Andrea Dalen vaknat ordentligt med två mål (och två assist) mot AIK. Hennes samspel med framförallt Sofie Lundin har sett riktigt vasst ut. Dalen är en nyckelspelare, precis som danskan Josefine Jakobsen, som varit bra hela säsongen, säger Rooth.

Kvällens fight blir det andra raka stockholmsderbyt för Djurgården.

– Laget har fått igång sitt tidigare så miserabla powerplay med tre mål på två matcher. Det är viktigt för Djurgården om de ska kunna klättra i tabellen.

SDE har också spelat bra de senaste matcherna och lär bjuda Djurgården tufft motstånd. 

– De har ett ordentligt ”go” i truppen. De vann tre matcher i rad mot bland annat Luleå och Modo och har förlorat med uddamålet mot topplaget HV och Linköping.

”En gigant i målet”

– SDE har hittat tillbaka till sitt raka vägvinnande spel, där Kayleigh Hamers fortsätter att leverera. Hon leder den interna poängligan med 16 poäng (6+10). Lindsey Post är en gigant i målet och har spelat näst flest minuter av alla målvakter i SDHL.

Rooth menar att SDE behöver fortsätta spela rakt, med mycket energi för att lyckas besegra tabellfemman.

– Djurgården får gälla som favorit i matchen, men det borde bli en jämn och målsnål historia om vi ser till historiken lagen emellan.

Du ser matchen i spelaren ovan eller i SVT Play/SVT24 från 19.30-21.45. Kommentator: Chris Härenstam

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.