SVT Sports expert Patrik Ross tror på gruppseger i VM. Foto: Bildbyrån

Ross: ”Han har gjort ett jäkla bra jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Spelarna vill se Rikard Grönborg som ny förbundskapten.

De får medhåll av SVT Sports expert Patrik Ross.

”Han vore ett jättebra val”, säger han.

Det råder ingen som helst tvekan om vem Ross vill se som ny förbundskapten.

– Det enklaste och bästa valet i dagsläget är Rikard Grönborg. Han har gjort ett jäkla bra jobb i Småkronorna och nu som assisterande tränare till Pelle. Han är van med det svenska sättet att spela och vore ett jättebra val som förbundskapten.

Tre Kronor

”Ett bra sätt att spela på”

Han tror dock att ett sådant val skulle innebära att Tre Kronor fortsätter att spela på samma sätt som tidigare.

– Jag tror inte vi får se ett annat spel med Rikard vid rodret. Både Pelle och Rikard har haft Småkronorna och tyckt att det är ett bra sätt att spela hockey på. Mer offensivt, mer aggressivitet och forechecking i stället för att bara ställa upp och styra, säger Ross, och fortsätter:

– Nu försöker man framkalla misstag i stället för att bara vänta på dem.

Är det ett tråkigt val på så sätt?

– Nej, det tycker jag inte. Rikard har gjort 15 eller 16 säsonger på andra sidan Atlanten och vet hur man tänker där borta. Han har bra connections där borta och vet hur spelarna känner sig efter en lång säsong.

– Han vore ett kanonbra val. Det tycker säkert spelarna också.

Det gör de. I SVT:s enkät är han överlägsen favorit. Hur viktigt är det att han har spelarnas backning?

– Det vore ju märkligt om vi tog in en förbundskapten som inte hade spelarnas förtroende. Det hade aldrig funkat. Det är viktigt att spelarna är bekväma med valet. För mig är det också jättebekvämt med honom vid rodret.

Tror inte på utländsk kapten

Ross tror inte att det vore ett bra val att ta in en förbundskapten utifrån.

– Då måste man börja om igen och det känns onödigt nu när vi har ett spel som alla är bekväma med. Det har talats om att plocka in en utländsk tränare men det tror jag inte passar den svenska miljön och sättet att spela hockey.

Du tycker att Grönborg ska ta över. Men tror du att han gör det?

– Det vet jag inte. Men får han frågan blir han säkert stolt och glad. Han tycker säkert att det är en fantastisk möjlighet att få vara förbundskapten för ett av de bättre landslagen i världen. Det skulle förvåna mig om han tackade nej till det jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tre Kronor

Mer i ämnet