Ryan Lasch var stor matchvinnare för Frölunda mot Örebro. Foto: Tommy Holl/TT

Ryan Lasch bakom allt i Frölundas seger mot Örebro

Han värvades tillbaka för att styra upp Frölundas powerplay.

Ryan Lasch kan dessutom göra mål själv också – och bjöd på ett konstnummer i 4–2-segern mot Örebro.

– Jag är nästan tårögd, att få vinna framför vår publik första matchen, säger Frölundatränaren Roger Rönnberg.

Frölunda åkte ut i fyra raka matcher i kvartsfinalen mot Rögle i våras. En av slutsatserna efteråt: spelet i numerärt överläge behövde bli betydligt bättre.

Och då var det bara att ringa och övertala Ryan Lasch till ännu en comeback i Göteborg.

Det har givit resultat redan tidigt den här SHL-säsongen. Mot Örebro kom tre nya mål i numerärt överläge – samtliga med inblandning från Ryan Lasch.

3–1-målet var dessutom en delikatess där Lasch själv, ur obefintlig vinkel från bakom den förlängda mållinjen, vallade in pucken via ryggen på Örebromålvakten Jhonas Enroth.

Mäktig inramning

I första perioden hade Lasch dessutom varit framspelare till Frölundas första mål i matchen. Lasch skickade in pucken framför mål, där Joel Lundqvist visserligen bara fick halvträff men därigenom slog en perfekt passning och gav Michael Spacek öppet mål.

Det var en mäktig inramning med slutspelskänsla i Scandinavium under den första matchen utan publikbegränsning. Riktigt fullsatt blev det inte, men väl 10 702 personer.

Spaceks ledningsmål fick dock ett snabbt svar. När Örebro fick chansen med en spelare mer på isen strax efteråt satt kvitteringen, efter ett intensivt powerplay där Emil Larsson till slut såg en lucka och placerade in 1–1 med ett rappt handledsskott.

– Vi hade ett väldigt tryck länge, så de var väl trötta. Jag fick lite yta så jag kunde hålla i den väldigt länge, då behövdes inte så mycket mer, säger Larsson till C More.

”Bästa 20”

Örebro behöll sedan trycket under den första perioden, men tappade initiativet i andra när Frölunda sakta men säkert tog kommandot igen.

Det blev visserligen bara ett mål i perioden, en retur som Patrik Carlsson påpassligt snappade upp, men Frölundatränaren Roger Rönnberg var riktigt nöjd i den sista periodpausen.

– Det är våra bästa 20 minuter den här säsongen, vi börjar att se ut som vi förväntar oss att Frölunda ska se ut, sade han till C More.

I slutperioden bättrade Ryan Lasch på ledningen ytterligare med sitt fräcka mål innan han med några minuter kvar fick en assistpoäng till när Patrik Carlsson gjorde 4–1.

Örebro fick sista ordet när Miika Salomäki reducerade med en minut kvar, men då var Frölundas seger redan klar.

KLIPP: Broc Little skriver historia i Linköpings seger (30 september 2021)